Foto: AP/Scanpix/LETA

Agrākais politiskais ieslodzītais, nacionālists un līdzšinējais premjers Sadirs Džaparovs, kurš jau kopš oktobra vidus bija uzņēmies valsts prezidenta pilnvaras, uzvarējis svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, vēsta "Al Jazeera".

Tādējādi pēcvēlēšanu protesti, kuri noveda pie parlamenta vēlēšanu rezultātu anulēšanas, kā arī ministru kabineta un prezidenta atkāpšanās, bijušo premjeru aizveduši līdz valsts līdera amatam. Viņš vēlēšanās uzvarēja ar pārliecinošu – gandrīz 80% lielu – vēlētāju atbalstu, liecina provizoriskie rezultāti.

Līdz ar Džaparova nākšanu pie varas palielinātas arī prezidenta amata pilnvaras referendumā, kas notika vienlaikus ar vēlēšanām. Prezidenta pilnvaru stiprināšanu, viņam nododot daļ no līdzšinējām parlamenta pilnvarām, atbalstījuši vairāk nekā 80% balsojušo.

Džaparovs jau paziņojis, ka pārņem varu valstij grūtos laikos un pārvaldes reforma tiks īstenota jūnijā. Viņš arī solījis trīs līdz četros gados "salabot visu", un tas neesot iespējams ātrāk, turklāt iespējams tikai tad, ja šajā laikā tiek saglabāta stabilitāte.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Protestu rezultātā Džaparovs tika atbrīvots no ieslodzījuma, kļuva par premjeru un īsā laikā arī prezidenta pienākumu izpildītāju. Viņš jau paguvis ieviest vairākas labējas idejas, piemēram, nacionalitātes ierakstīšanu valsts identifikācijas dokumentos. Viņš arī apliecinājis, ka līdzšinējais ciešākais sabiedrotais Krievija arī turpmāk būs valsts "stratēģiskais partneris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!