Lai gan kopš Otrā pasaules kara beigām ir pagājuši 70 gadi, šī laika bruņojums pasaulē joprojām ir saglabājies un pat tiek izmantots kaujās, liecina kāds video no Sīrijas.

Nemiernieku grupas "Islāma fronte" izplatītā ierakstā redzams, kā Sīrijas kaujinieki pielādē un šauj ar vieglo haubici, kādas Otrā pasaules kara laikā bija nacistiskās Vācijas spēku rīcībā.

Cik noprotams no video, tā ir Vācijas armijas standarta bruņojumā kopš 1935. gada bijusī 10,5 cm leFH 18 haubice. Šis video ir pirmā liecība, ka Sīrijā tiek izmantots šāds bruņojums, norāda žurnāls "Bild".

Lai gan nav zināms, kā Otrā pasaules kara laika artilērijas ierocis nonācis Sīrijas nemiernieku rokās, daži eksperti par to galīgi nebrīnās.

"Daži bija Sīrijas armijas bruņojumā. Iespējams, nemiernieki tos nozaga armijai, vai varbūt no muzeja," žurnālam "Bild" skaidro ieroču eksperts Niks Jensens Džons.

Šī nav pirmā reize, kad Sīrijas konflikta laikā parādās Otrā pasaules kara ieroči. 2012. gada augustā nemiernieku grupa "Al-Tawhid" brigāde publiskoja video, kurā redzams liels skaits vācu StG 44 triecienšauteņu.

StG 44 ("Sturmgewert 44") ir Vācijas Otrā pasaules kara ierocis, kurš tiek uzskatīts par pirmo moderno triecienšauteni. Armijas bruņojumā tas nonāca kara otrajā pusē – pēc 1943. gada.

Pēc kara beigām, turpinot pilnveidot ieroci, tika radīta "Heckler and Koch" triecienšautene G3, kas ir visu laiku pasaulē izplatītākais ierocis pēc krievu Kalašņikova (AK) sistēmas šautenēm.

Pēc Otrā pasaules kara Eiropa bija pilna ar bruņojumu, daļa no tā aizplūdusi uz citām pasaules malām. Sīrija līdz 1946. gadam atradās Francijas pārvaldībā, tāpēc, iespējams, daļa Otrā pasaules kara bruņojuma te nonākusi franču varas gados.

Sīrijas pilsoņu karš turpinās kopš 2011. gada pavasara. Tas sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Vairāk nekā 200 000 cilvēku karā ir gājuši bojā, bet 11 miljoni pametušu savas mājas.

Sarežģījumus un Rietumu bažas izraisa fakts, ka nemiernieku rindās lielu ietekmi ir guvuši radikālie islāmistu kaujinieki. Turklāt bruņotās grupas nav vienotas un notiek arī to savstarpējas kaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!