Naftas cena pasaules tirgū otrdien uz brīdi pieauga virs 80 dolāriem par barelu, ko galvenokārt veicināja pieaugošais optimisms attiecībā uz globālās ekonomikas atlabšanu.

Ņujorkas biržā ASV vieglās jēlnaftas cena otrdien palielinājās līdz 80,05 dolāriem (37,78 latiem) par barelu, tādējādi sasniedzot augstāko līmeni kopš pagājušā gada 14.oktobra.

Turpinoties tirdzniecībai ASV vieglās jēlnaftas cena nokritās līdz 79,80 dolāriem (37,66 latiem) par barelu, kas ir par 0,18 dolāriem vairāk nekā biržas slēgšanas brīdī pirmdien.

Savukārt Londonas biržā "Brent" jēlnaftas cena decembra piegādēm otrdien palielinājās par 0,22 dolāriem - līdz 77,99 dolāriem (36,91 latam) par barelu.

Tirdzniecības sākumā "Brent" jēlnaftas cena sasniedza 78,18 dolārus (36,9 latus) par barelu.

Eksperti norāda, ka naftas tirgus pārliecību otrdien veicināja pozitīvās tendences fondu tirgū. Tajā pat laikā naftas cenas kāpumu joprojām veicina ASV dolāra vērtības kritums.

"Dow Jones Industrial Average" indekss pirmdien palielinājās līdz 10 117,96 punktiem, tādējādi sasniedzot gada augstāko līmeni.

Fondu tirgus kāpums galvenokārt skaidrojams ar cerībām, ka trešā ceturkšņa ASV uzņēmumu rezultāti atspoguļos ekonomikas atgūšanos no recesijas.

"Pozitīvā pārliecība finanšu tirgos tiek uzskatīta par naftas pieprasījuma pieauguma pirmo vēstnesi, oktobrī veicinot naftas cenas kāpumu 10% apmērā," norādīja "MF Global" analītiķis Maiks Ficpatriks.

"Turpinoties trešā ceturkšņa darbības rezultātu publiskošanai, sagaidāms, ka rezultāti noraidīs vai apstiprinās pieņēmumu, ka atgūšanās no recesijas ir sākusies," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!