Foto: stock.xchng
Naftas cena pasaules tirgū pirmdien uz brīdi pārsniedza 79 dolāru par barelu atzīmi, tomēr turpinoties tirdzniecībai naftas cena samazinājās.

Ņujorkas ASV vieglās jēlnaftas cena novembra piegādēm pirmdien sasniedza 79,05 dolārus (37,23 latus) par barelu.

Tomēr turpinoties tirdzniecībai ASV vieglās jēlnaftas cena nākošā mēneša piegādēm samazinājās līdz 78,06 dolāriem (36,77 latiem), kas ir par 0,47 dolāriem mazāk nekā biržas slēgšanas brīdī piektdien.

Savukārt Londonas biržā "Brent" jēlnaftas cena decembra piegādēm pirmdien samazinājās par 0,44 dolāriem - līdz 76,55 dolāriem (36,05 latiem) par barelu.

Neskatoties uz pirmdien piedzīvoto kritumu naftas cena pasaules tirgū ir tuvu augstākajam līmenim aptuveni gada laikā, kas galvenokārt skaidrojams ar globālās ekonomikas un naftas pieprasījuma atgūšanās perspektīvu uzlabošanos.

"Jēlnaftas šobrīd tiek tirgot par nedaudz zem 79 dolāriem par barelu, saistībā ar pieņēmumiem, ka globālajai ekonomikai atgūstoties no recesijas, palielināsies pieprasījums," norādīja "BetOnMarkets" analītiķis Deivids Evanss.

Piektdien naftas cena pasaules tirgū palielinājās jau septīto tirdzniecības sesiju pēc kārtas, kas skaidrojams ar ziņām par rūpnieciskās ražošanas apjoma palielināšanos ASV, situācijas saasināšanos Nigērijā pēc Nigēras deltas atbrīvošanas kustības (MEND) piektdien izplatītā paziņojumā par jauniem uzbrukumiem un norāda uz 90 dienas ilgušā pamiera termiņa beigām, kā arī ASV dolāra vērtības samazināšanos.

Eksperti prognozē, ka naftas cena jau šonedēļ varētu sasniegt 80 dolāru par barelu atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!