ASV vieglās jēlnaftas cena oktobra piegādēm trešdien kārtējo reizi sasniedza jaunu rekordu - 82,51 dolāru (41,83 latus) par barelu, un tas skaidrojams ar ziņām par ASV jēlnaftas krājumu mazināšanos.
Naftas cenu pieaugums sekoja ASV Enerģētikas departamenta publiskotajai informācijai, kas ASV jēlnaftas krājumi nedēļas laikā līdz 14.septembrim ir samazinājušies par 3,8 miljoniem barelu.

Savukārt "Brent" jēlnaftas cena novembra piegādēm trešdien pieauga līdz 78,49 dolāriem (39,79 latiem) par barelu, tādējādi pietuvojoties pagājušā gada augustā sasniegtajam visu laiku augstākajam līmenim - 78,64 dolāriem (39,87 latiem) par barelu.

Pēdējo dienu laikā ASV vieglās jēlnaftas cenas ir piedzīvojušas strauju kāpumu, un tas galvenokārt skaidrojams ar apkures sezonas tuvošanos un bažām par naftas piegāžu nepietiekamību.

Lai gan kopš 2002.gada naftas cenas ir četrkāršojušās, ja ņem vērā inflāciju, cenu līmenis par barelu joprojām nav sasniedzis 90 dolāru (45,63 latu) atzīmi, kāds, lēšot šodienas cenās, bija vērojams 1979.gada Irānas revolūcijas laikā.

Savukārt ASV investīciju bankas "Goldman Sachs" eksperti pirmdien prognozēja, ka ASV vieglās jēlnaftas cena līdz šā gada beigām varētu palielināties līdz 85 dolāriem (43,09 latiem) par barelu, bet, pastiprinoties bažām par nepietiekamajām naftas piegādēm pasaules tirgū, naftas cenas nākotnē varētu pieaugt pat līdz 90 dolāriem par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!