OPEC lēmums samazināt naftas ieguvi nav nesis naftas eksportētājvalstu gaidīto rezultātu - jēlnaftas cenas trešdien nokritās līdz četrarpus gados zemākajam līmenim.

ASV jēlnaftas cena Ņujorkas biržā nokritās par 3,4 dolāriem - līdz 40,20 ASV dolāriem par barelu, kas ir zemākā cena kopš 2004.gada jūlija.

Londonas biržā tirgotās "Brent" naftas cena nokritās par 80 centiem līdz 45,85 ASV dolāriem par barelu.

Kopš vasaras naftas cenas nokritušās par vairāk nekā 100 dolāriem, jo finanšu krīze samazinājusi privāto un rūpniecisko patērētāju pieprasījumi pēc energoresursiem.

Kā jau ziņots, naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstis trešdien Alžīrijā notiekošajā sanāksmē vienojās samazināt naftas ieguves kvotas par 2,2 miljoniem barelu dienā, kas ir lielākais samazinājums kopš ieviešanas 1982.gadā, paziņoja OPEC prezidents Čakibs Helils.

Jaunās naftas ieguves kvotas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Šā gada septembrī un oktobrī OPEC jau apstiprināja naftas ieguves kvotu samazinājumu par kopumā diviem miljoniem barelu dienā.

Tādējādi OPEC naftas ieguves kvota, sākot ar nākamo gadu, veidos 24,845 miljonus barelu naftas dienā.

Salīdzinot ar septembri, kad kvota veidoja 29,045 miljonus barelu dienā, OPEC naftas ieguve samazināsies par 4,2 miljoniem barelu dienā.

Naftas ieguves apjoma samazināšanu OPEC pārstāvji galvenokārt skaidroja ar centieniem stabilizēt naftas cenas pasaules tirgū.

Kā ziņots, kopš šā gada jūlijā sasniegtā visu laiku augstākā līmeņa virs 147 dolāriem par barelu naftas cenas ir samazinājušās par gandrīz 70%.

OPEC jau iepriekš aicināja arī citas naftas ieguvējvalstis samazināt naftas ieguvi, tādējādi cenšoties apturēt naftas cenu kritumu.

OPEC sanāksmē kā novērotājas piedalījās arī Krievija un Azerbaidžāna.

Pirms OPEC sanāksmes sākuma Krievija un Azerbaidžāna pauda gatavību samazināt naftas ieguvi par 300 000 barelu dienā katra.

Azerbaidžānas pārstāvji norādīja, ka šobrīd Azerbaidžāna iegūst 840 000 barelu naftas dienā un tuvāko mēnešu laikā tā ir gatava samazināt naftas ieguvi līdz 540 000 barelu dienā.

Savukārt Krievijas delegācijas vadītājs un valsts vicepremjers Igors Sečins vēlāk paziņoja, ka Krievija neplāno iesaistīties kopīgā naftas cenu samazinājumā.

Tāpat Sečins uzsvēra, ka Krievija nevēlas kļūt par OPEC dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!