Vājinoties bažām par iespējamiem Irānas naftas piegāžu traucējumiem, naftas cenas piektdien noslīdēja līdz zemākajam līmenim pēdējo sešu nedēļu laikā, ASV vieglās jēlnaftas cenai samazinoties līdz 57,11 dolāriem (30,38 latiem) par barelu.
Kopumā pagājušās nedēļas laikā ASV jēlnaftas cena kritās par 4,9% un pašlaik ir par 10% zemāka nekā tajā pašā laikā pirms gada. Londonas "Brent" jēlnaftas cena nedēļas laikā pazeminājās par 1,4% līdz 60,30 dolāriem (32,08 latiem) par barelu un pašlaik ir par 6,1% zemāka nekā pirms gada.

Naftas cenu lejupslīdi ietekmējis arī naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC ceturtdien pieņemtais lēmums nesamazināt naftas ieguves kvotas, saglabājot karteļa kopējo naftas ieguves kvotu 25,8 miljonu barelu dienā apmērā.

Cenu pazemināšanās bija saistīta arī ar prognozēm par ASV ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos saistībā ar problēmām mājokļu finansēšanas sektorā.

Pēdējo nedēļu laikā ir palielinājusies "Brent" jēlnaftas un ASV jēlnaftas cenu starpība, kam par iemeslu ir bijušas naftas ieguves problēmas Nigērijā un spēcīgais pieprasījums Ziemeļjūras reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!