Pastāvot bažām, ka ASV naftas pārstrādes rūpnīcas nespēs apmierināt augošo pieprasījumu pēc benzīna vasaras autobraukšanas sezonā un pastiprinoties vardarbībai Nigērijā, ASV vieglās jēlnaftas cena piektdien sasniedza 68 dolārus (35,90 latus) par barelu, kas bija augstākā slēgšanas cena kopš pagājušā gada septembra.
Kopumā pagājušās nedēļas laikā ASV jēlnaftas cena pieauga par 5%, bet tā joprojām ir par 2,7% zemāka nekā šajā laikā pirms gada.

Londonas "Brent" jēlnaftas cena pagājušās nedēļas laikā pieauga par 4,2% un sasniedza 71,47 dolārus (37,74 latus) par barelu, kas bija augstākā slēgšanas cena kopš pagājušā gada 25.augusta. Pašlaik "Brent" jēlnaftas cena ir par 3,8% augstāka nekā attiecīgajā laikā pirms gada.

"Brent" jēlnafta, kas parasti ir nedaudz lētāka par ASV jēlnaftu, pēdējo mēnešu laikā maksājusi par vairākiem dolāriem vairāk nekā ASV nafta. Šāda situācija ir saistīta ar naftas piegāžu pieaugumu Kušingā, kas ir piegādes punkts Ņujorkas biržā tirgotajai naftai, un bažām par Nigērijas un Irānas naftas piegādēm, kas vairāk ietekmē "Brent" naftas cenu.

Gandrīz puse "Bloomberg" aptaujāto analītiķu - 49% - uzskata, ka naftas cenas šajā nedēļā turpinās palielināties. 27% prognozē cenu pazemināšanos, bet atlikusī daļa uzskata, ka jūtamas cenu pārmaiņas šonedēļ nav gaidāmas. Tuvākajā laikā cenu paaugstināšanos varētu veicināt vardarbības saasināšanās Nigērijā, kas ir pasaules astotā lielākā naftas eksportētājvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!