Naftas cenas pasaules tirgū ceturtdien kārtējo reizi sasniedza visu laiku augstāko līmeni, un tas galvenokārt skaidrojams ar ziemas apkures sezonas tuvošanos, kā arī bažām par naftas piegāžu nepietiekamību un viesuļvētru sezonas iespējamo kaitējumu naftas ieguves nozarei Meksikas līcī.
ASV vieglās jēlnaftas cena oktobra piegādēm ceturtdien pieauga līdz 84,1 dolāram (42,3 latiem) par barelu, tādējādi pirmo reizi pārsniedzot 84 dolāru par barelu līmeni.

Piektdien ASV vieglās jēlnaftas cena Ņujorkas biržā veidoja 81,55 dolārus (41,02 latus) par barelu.

Arī "Brent" jēlnaftas cena ceturtdien sasniedza visu laiku augstāko līmeni - 79,28 dolārus (39,88 latus) par barelu, pirmo reizi pārsniedzot 79 dolārus par barelu.

Piektdien "Brent" jēlnaftas cena Londonas biržā samazinājās līdz 78,73 dolāriem (39,6 latiem) par barelu.

"[Globālajā] naftas tirgū joprojām pastāv bažas par naftas piegāžu nepietiekamību. Tajā pat laikā pieaug bažas, ka viesuļvētru sezona varētu traucēt naftas ieguves un pārstrādes infrastruktūru Meksikas līcī," paziņoja Austrālijas bankas "Commonwealth Bank" eksperti.

Kā jau ziņots, arī naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC jēlnaftas groza cena trešdien sasniedza jaunu visu laiku augstāko līmeni - 75,61 dolārus (37,99 latus) par barelu, pirmo reizi pārsniedzot 75 dolāru par barelu līmeni.

Lai gan kopš 2002.gada naftas cenas ir četrkāršojušās, ja ņem vērā inflāciju, cenu līmenis par barelu joprojām nav sasniedzis 90 dolāru (45,27 latu) atzīmi, kāds, lēšot šodienas cenās, bija vērojams 1979.gada Irānas revolūcijas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!