Pēc piektdien piedzīvotā straujā krituma naftas cenas pirmdien turpināja samazināties, noslīdot vēl vairāk nekā par dolāru (0,56 latiem) par barelu.
"Brent" jēlnaftas cena Londonas biržā pirmdien samazinājās par 1,17 dolāriem (0,66 latiem) līdz 64,89 dolāriem (36,53 latiem) par barelu - aptuveni līdz tādam pašam līmenim, kāds bija 26.augustā, pirms ASV naftas industriju skāra viesuļvētra "Katrīna".

Ņujorkas birža ASV nacionālo svētku dēļ pirmdien bija slēgta, bet piektdien ASV vieglās jēlnaftas cena bija samazinājusies līdz 66,90 dolāriem par barelu. Šī cena bija gandrīz par četriem dolāriem (2,25 latiem) mazāka par pagājušo otrdien sasniegto rekordu 70,85 dolāri (39,86 lati) par barelu.

Naftas cenu pazemināšanos izsauca pasaules rūpnieciski attīstīto valstu lēmums laist tirgū 60 miljonus barelu no savām stratēģiskajām naftas rezervēm.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) piektdien apstiprināja, ka 26 tās dalībvalstis nākamo 30 dienu laikā no savām stratēģiskajām naftas rezervēm izmantos divus miljonus barelu dienā.

Pusi no šī apjoma nodrošinās ASV naftas rezerves, bet Eiropas un Āzijas valstis varētu piegādāt naftas produktus, tai skaitā benzīnu, kura trūkums ASV varētu būt visvairāk izjūtams.

Kā ziņots, viesuļvētrā "Katrīna", kas pagājušās nedēļas sākumā smagi skāra ASV piekrasti un kurā gāja bojā tūkstošiem cilvēku, Meksikas līcī pazudušas vismaz 20 naftas platformas, kas ir vai nu nogrimušas, vai aizpeldējušas jūrā.

Pēc amatpersonu aplēsēm, vētra bija apturējusi aptuveni 95% naftas ieguves, turklāt elektrības padeves pārrāvumu, bojājumu un plūdu dēļ nedarbojās vairāki jēlnaftas cauruļvadi Meksikas līcī.

Naftas ieguve Meksikas līcī veido aptuveni 25% no kopējās ASV naftas ieguves. Pirmdien naftas ieguve Meksikas līcī bija palielinājusies līdz 21% no parastā apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!