Pasaules naftas ieguve septembrī, salīdzinot ar augustu, pieaugusi par 300 000 bareliem dienā, teikts Starptautiskās enerģētikas aģentūras (IEA) ikmēneša naftas tirgus apskatā. Septembra naftas ieguves apjoms - 80,1 miljons barelu dienā - ir visu laiku augstākais naftas ieguves rādītājs, ziņo "Rusenergy".
Lai gan 10 OPEC valstis septembrī samazinājušas naftas ieguvi, rekordaugsto naftas ieguves līmeni ir nodrošinājis OPEC sastāvā neietilpstošo valstu un Irākas ražošanas apjomu pieaugums. Irākas naftas ieguve septembrī, salīdzinot ar augustu, ir palielinājusies par 380 000 bareliem dienā, kamēr valstīm, kuras nav OPEC dalībnieces, naftas ieguve pieaugusi par 135 000 bareliem dienā.

IEA atzīmē, ka naftas ieguves pieauguma dēļ naftas cenas septembrī ir pazeminājušās par 4,5 dolāriem par barelu. Tikai pēc OPEC 24.septembrī pieņemtā lēmuma no 1.novembra samazināt naftas ieguvi par 900 000 bareliem dienā, naftas cenas atkal sāka pieaugt.

Pagājušās nedēļas beigās "Brent" jēlnaftas cena Londonas naftas biržā (IPE) sasniedza 31,4 dolārus par barelu, kas bija augstākais līmenis kopš marta vidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!