Naftas noplūdē Būtiņģes terminālā pagājušajā nedēļā, kad Baltijas jūrā nokļuva gandrīz trīs tonnas naftas, vainojams kompānijas "Mažeikiu nafta" termināla operators.
To otrdien preses konferencē Viļņā paziņoja Lietuvas vides aizsardzības ministra vietnieks Vitālijs Auglis, kurš vada naftas noplūdes izmeklēšanas darba grupu.

Visa atbildība par notikušo jāuzņemas kompānijai "Mažeikiu nafta" un Būtiņģes terminālam, jo tankkuģa iekraušana notika laika apstākļos, kas bija kritiski naftas iekraušanai terminālā.

"Interfax" vēsta, ka videi nodarītais zaudējums lēšams 55 000 ASV dolāru (33 000 latu) apjomā. Šī summa Latvijai un Lietuvai būs jāmaksā notikušā vaininiekam - "Mažeikiu nafta".

Nafta ielija jūrā pagājušās otrdienas vakarā, kad, iekraujot naftu tankkuģi "North Pacific", spēcīgā vēja dēļ tika pārrauta trose, kas savienoja kuģi un termināla boju. Kuģis sāka dreifēt un pārtrūka šļūtenes, pa kurām nafta tika sūknēta uz tankkuģi.

Ceturtdien nafta sasniedza arī Latvijas teritoriālos ūdeņus. Daļa naftas tika savākta, bet pārējo iznīcināja ar ķīmiska preparātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!