Pagaidām nenoskaidrotas izcelsmes naftas noplūde Kategata jūras šaurumā pie Dānijas krastiem saindējusi tūkstošiem jūras putnu, ziņo Dānijas mediji.
Dānijas amatpersonas svētdien sauszemē un jūrā centās atrast naftas noplūdes avotu Kategata šaurumā, taču to nav izdevies noskaidrot.

Tajā pašā laikā piesārņojuma skarto putnu skaits turpina pieaugt. Domājams, ka bojā ies vismaz 1500 ūdensputnu, sacīja biologi.

Pirmās norādes uz naftas noplūdi tika atrastas Anholtas salā, kur biologi vēl joprojām smagi strādā, lai mēģinātu glābt putnus, kuru spalvas aplipušas ar naftu. Patlaban nācies iemidzināt 350 putnus, sacīja mežsargs Stēns Bonne.

"Putni mēģina paši notīrīt naftu no savām spalvām, un tad tā nonāk viņu plaušās. Ja mēs tos neiemidzināsim, tad tie nomirs mokošā nāvē," sacīja Bonne.

Viņš paredz, ka nākamajās nedēļās cietušo putnu skaits turpinās pieaugt. Lielākā daļa saindēto putnu ir nirējpīles.

Dānijas eksperti domā, ka naftas noplūde radusies, kādam kuģim savas tvertnes izskalojot jūrā.

Naftas blīvums ļauj tai turēties zem virsējās ūdens kārtas, tādējādi putni ar to saskaras nirstot, bet meklētājiem ir grūti to pamanīt.

Svētdien Dānijas flotes operatīvā komanda veica intensīvu meklēšanu, lai atrastu naftas noplūdes avotu. Meklēšanu pārtrauca tumsas dēļ, un šodien to neturpinās.

Flotes komandas operatīvais komandieris Larss Hansens sacīja, ka iespējas atrast naftu vai tās noplūdes avotu ir minimālas.

"Saņemot ziņas par saindēto putnu skaitu, mēs sasaucām visus savus resursus, lai atrastu un apturētu iespējamo noplūdi," sacīja Hansens.

"Dānijas un Zviedrijas lidmašīna ar sensoriem naftas noteikšanai zem ūdens virskārtas izdarījusi vairākus lidojumus, meklēšanā piedalījās arī daudzi kuģi, bet nekas netika atrasts."

Šodien tiks analizēta nafta, ar ko aplipuši putni. Tam vajadzētu izmeklētājiem dot kādu norādi uz iespējamo avotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!