Foto: AFP/Scanpix
Kanādā, Kvebekā notikušajā jēlnaftas cisternu vilciena avārijā gājuši bojā pieci cilvēki, ziņo ārvalstu masu mediji. Aptuveni 40 cilvēki tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Vilciena avārija notika sestdien agri no rīta pilsētiņā Lakmežantikā, kur jēlnaftas cisternu vilciens noskrēja no sliedēm un aizdegās. No negadījuma rajona evakuēja aptuveni 1000 iedzīvotāju, ziņo raidsabiedrība BBC.

Vairākas cisternas pēc negadījuma uzsprāga, izpostot vairākus desmitus netālu esošo māju.

Glābšanas darbi turpinājās arī svētdien, ugunsgrēks vēl nebija pilnībā apdzēsts, un ir skaidrs, ka pilsētas centrs ir pilnība izpostīts, vēsta "Itar Tass".

Kanādas dabas un ekoloģijas ministrija informējusi, ka vilcienā bija 73 cisternas. Vilciens bija ceļā un ASV Menas štatu, tas piederēja kompānijai "Montreal Maine & Atlantic", kurai pieder arī aptuveni 800 kilometru garais dzelzceļa posms, kas savieno  Menas un Vermontas štatus ar Kanādas Kvebeku un Ņubrunsviku.

Pašlaik katastrofas iemesli vēl nav zināmi, bet policija pieļauj, ka vilciens kļuva nevadāms. Kompānija, kurai piederēja vilciens, norādīja, ka mašīnists ievēroja visas instrukcijas, viņš bija apturējis vilcienu un gaidījis savas maiņas beigas. Kompānijas pārstāvji atzinuši, ka pagaidām nezināmu iemeslu dēļ vilcienam atteikusies darboties bremzēšanas sistēma.

Saskaņā ar dzelzceļa uzņēmuma pārstāvju teikto, sprādziens notika, kad vilciens stāvējis uz rezerves ceļa un mašīnists tajā neatradās. Pēc ministrijas datiem, avārijas rezultāta ir piesārņota netālu esošā Šodjēras upe. Speciālisti arī ierīkojuši mobilo laboratoriju, lai novērotu gaisa kvalitāti.

Savukārt vietējie iedzīvotāji aģentūrai AP stāstījuši, ka sprādziens un uguns nodarījuši briesmīgus postījumus pilsētiņai. "Mēs nekad neko tādu neesam redzējuši. Tur vairs nekā nav. Ne veikala "Metro", nekā, viss, kas tur bija, ir sagrauts," stāstījis Klods Bernārs.

Lakmežantiks atrodas ezera krastā, 250 kilometru attālumā no Monreālas, tajā dzīvo aptuveni 6000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!