Foto: DELFI

Lietuvas policija šonedēļ Viļņā aizturējusi Krievijas uzņēmēju Romānu Ružečko, ko Krievija izsludinājusi meklēšanā aizdomās par naftas piesārņošanu naftasvadā "Družba".

Minētais aizturētais uzņēmējs Lietuvā lūdzis politisko patvērumu, piektdien apliecinājusi Viļņas pilsētas rajona tiesas pārstāve Rimante Krauliše, norādot, ka tiesa ceturtdien noteikusi Ružečko drošības līdzekli apcietinājumu uz trim mēnešiem.

Ģenerālprokuratūras pārstāve Elena Martinoniene piektdien ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi, ka Ružečko aizturēts, veicot Interpola izsludināto meklēšanu, bet norādījusi, ka sīkākus komentārus prokuratūra nesniegs.

Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", bijušais Krievijas maģistrālo naftas vadu kompānijas "Transņeftj" Samaras termināļa vadītājs Ružečko Lietuvas galvaspilsētā aizturēts trešdien. Maijā Krievijas tiesa šim uzņēmējam aizmuguriski noteica drošības līdzekli apcietinājumu un izsludināja viņu meklēšanā.

Jau ziņots, ka aprīlī Baltkrievijas eksperti naftā, kas no Krievijas saņemta pa naftasvadu "Družba", konstatēja paaugstinātu hlororganisko piejaukumu līmeni, kas apdraud cauruļvadus un iekārtas; dažos paraugos tas pārsniedza normu vairāk nekā simt reižu. Tika pārtraukta naftas piegāde uz Baltkrieviju, Poliju, Ungāriju, Slovākiju, Čehiju un Vāciju, bet Baltkrievija apturēja gaišo naftas produktu eksportu, tostarp uz Baltijas valstīm.

Tomēr nekvalitatīvā nafta nodarīja bojājumus iekārtām, un Baltkrievijas amatpersonas paziņoja, ka varētu pieprasīt kompensāciju Krievijai vairāku simtu miljonu ASV dolāru apmērā.

Šāda nafta Krievijas Ustjlugas ostā iekrauta arī vairāk nekā desmit tankkuģos. "Transneftj" paziņoja, ka nafta apzināti piesārņota Samaras apgabalā.

Krievijas Izmeklēšanas komisija saistībā ar notikušo ierosināja krimināllietu. Kā uzskata izmeklētāji, nafta atšķaidīta ar piejaukumiem, lai slēptu tās izlaupīšanu. Šai lietā tika apcietināti četri cilvēki, vēl pieciem noteikts mājas arests, bet Ružečko un bijušajam uzņēmumu grupas "Petroņeftj" patiesajam labuma guvējam Romānam Truševam aizmuguriski noteikts apcietinājums un viņi izsludināti meklēšanā.

Maija sākumā Krievijas naftas piegāde pa cauruļvada "Družba" rezerves atzaru atsākās Baltkrievijas virzienā, mazliet vēlāk arī Ukrainas virzienā - uz Slovākiju, Ungāriju un Čehiju un jūnija sākumā arī uz Poliju un Vāciju.

Pēc "Transņeftj" datiem, pa cauruļvadu "Družba" un no Ustjlugas ostas kopumā transportēti aptuveni trīs miljoni tonnu piesārņotās naftas.

Kā liecina ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija, domājams, ka šādas naftas kravu importējis arī Polijas naftas koncernam "Orlen" piederošais naftas pārstrādes uzņēmums "Orlen Lietuva".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!