Baltādainie iedzīvotāji jau nākamajā gadā kļūs par minoritāti ASV Kalifornijas štatā, prognozē demogrāfi. Turklāt šāda nākotne sagaidot lielāko daļu Savienoto Valstu teritorijas.
Jau tuvāko 12 mēnešu laikā Eiropas un Tuvo Austrumu izcelsmes balto iedzīvotāju skaits Kalifornijā saruks zem 50%, liecina Kalifornijas Finansu departamenta prognoze. Līdz ar to Kalifornija kļūs par pirmo ASV centrālo štatu, kur baltie ir mazākumā. Pašlaik dažādas izcelsmes krāsainie iedzīvotāji vairākumā ir Havaju salās. Vēl pirms 30 gadiem trešā daļa kaliforniešu bija baltie.

Apmēram tikpat strauji kā Kalifornijā balto iedzīvotāju īpatsvars samazinās arī Teksasas, Floridas, Ņujorkas un Ilinoisas štatos. Ja rasu proporcijas arī turpmāk mainīsies tādā tempā, tad ap 2070. gadu visā ASV baltie iedzīvotāji būs mazākumā. Īpaši strauji pēdējo gadu laikā palielinās Āzijas un Latīņamerikas izcelsmes ASV iedzīvotāju skaits, tomēr pieaug arī citu tautību īpatsvars. Jau pašlaik Losandželosā ir lielākās korejiešu un irāņu diasporas ārpus savas dzimtenes.

"Arvien daudzveidīgāks iedzīvotāju etniskais sastāvs, protams, var radīt zināmu diskomfortu un pat potenciālas konfliktu briesmas, taču tas vienlaikus ietver arī milzīgu izaugsmes potenciālu," sacījis Kalifornijas gubernators Grejs Deiviss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!