ASV aizsardzības projektu aģentūra DARPA ("Defense Advanced Research Projects Agency") veiksmīgi izmēģinājusi lodi, kas spējīga mainīt trajektoriju, lai precīzi sasniegtu mērķi, vēstīts DARPA interneta vietnē.

Februārī notikušajos izmēģinājumos kustīgus mērķus ar jaunās tehnoloģijas EXACTO ("Extreme Accuracy Tasked Ordnance") lodi iznīcināja gan pieredzējis šāvējs, gan iesācējs, norāda Pentagonam pakļautā aģentūra.

Izplatītajā videoierakstā redzams, kā lode lidojuma laika maina trajektoriju un trāpa mērķim, kurš kustās ar pieaugošu ātrumu. Speciāli izstrādātā munīcija un reālā laika optiskā vadības sistēma palīdz šāviņiem sasniegt mērķi, kompensējot laikapstākļu, vēja traucējumus, mērķa kustēšanos un citus faktorus.

"Šī šaušanas demonstrācija no standarta šautenes parādīja, ka EXACTO ir spējīga sasniegt kustīgus mērķus ar ārkārtīgu precizitāti no attālumiem, kur tas nav iespējams ar tradicionālajām lodēm" uzsver DARPA pārstāvis Džeroms Dans.

Tehnoloģija pagaidām iestrādāta amerikāņu 50. kalibra lodē, kas ir salīdzinošo liela – 12,7 milimetru diametrā. Šāda kalibra munīciju izmanto jaudīgās snaiperu šautenēs un smagajos ložmetējos.

Tikmēr Dans uzsver, ka tehnoloģijas iestrāde tik maza lodē ir būtisks izrāviens, kas paver iespējas nākotnē radīt vadāmos šāviņus visa kalibra lodēm.

Video: Šaušana ar 50. kalibra šautenēm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!