Foto: AFP/Scanpix

NASA uzņemtais attēls rāda, ka kosmosa kuģu "Apollo" astronautu uz Mēness atstātie ASV karogi atrodas vietās, kur tie novietoti, vienīgi kuģa "Apollo 11" karogam nav redzama ēna, vēsta raidsabiedrība BBC.

NASA Mēness izpētes zondes "Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO) uzņēmums rāda, ka visiem karogiem redzamas ēnas, kas liecina, ka tie atrodas vietās, kur kosmonauti tos pacēluši, izņēmums ir "Apollo 11" ekipāžas karogs.

Zinātnieki pieļauj, ka "Apollo 11" uzstādīto karogu apgāzušas kosmosa kuģa motoru izplūdes gāzes, tam paceļoties no Mēness virsmas. Katrā "Apollo" misijā ASV karogs uzstādīts vietā, kur kosmosa kuģis tolaik nosēdās, vēsta BBC.

Zinātnieki jau iepriekš kosmosa bildēs ir pētījuši uzstādīto karogu ēnas, lai sapratu, vai tie nav apgāzušies. Tiesa, to vai karogs nav sagāzies, tik precīzi, balstoties vien uz mesto ēnu, nevarēja noteikt.

Tagad NASA fotogrāfijas uzņēmuši dažādos diennakts laikos, lai salīdzinātu ēnu atrašanās stāvokli. "No LRO attēliem tagad ir redzams, ka Amerikas karogi stāv tur, kur tie atstāti, ēna nav redzama vienīgi "Apollo 11" karogam," paziņojis LOR vadošais pētnieks Marks Robinsons. Pārliecinošākais veids, kā saprast, vai karogi joprojām ir vietās, ir dažādās diennakts stundās aplūkot ēnu, kas ir pie karoga, viņš skaidrojis.

"Personīgi es biju mazliet pārsteigts, ka karogi ir izdzīvojuši, ņemot vērā uz Mēness esošo ultravioleto starojumu, temperatūru," atzinis zinātnieks, piebilstot: "kādi viņi tagad izskatās – tas jau ir cits jautājums."

Pirmais ar kuģi "Apollo 11" uz Mēness 1969.gadā uzkāpa Nīls Ārmstrongs. Vēlāk misija "Apollo" vairākas reizes ir devusies uz Mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!