NASA trešdien paziņoja par vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu izmantošanas apturēšanu pēc tam, kad "Discovery" pacelšanās laikā no ārējās degvielas tvertnes atdalījās lieli izolējošo putu gabali - tāpat kā kosmosa kuģim "Columbia", kas izraisīja kosmosa kuģa izjukšanu.
"Discovery" apkalpei nedraud nekādas briesmas, un krītošās atlūzas acīmredzot nav trāpījušas vai bojājušas kosmosa kuģa korpusu. "Discovery" 12 dienu misijā uz Starptautisko kosmosa staciju izlidoja otrdien, NASA atsākot amerikāņu kosmosa kuģu lidojumus, kas tika pārtraukti pēc "Columbia" katastrofas.

Taču trešdien NASA paziņoja, ka vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumi tiek atlikti līdz tiks atrisināta problēma ar putu atlūzām pacelšanās laikā.

"Mēs neesam gatavi lidot līdz mēs to novērsīsim. Es nezinu, cik ilgi tas var aizņemt. Mums priekšā ir daudz darba, lai to izdomātu, un mēs to darīsim," sacīja vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas vadītājs Bils Pārsonss.

"Discovery" pacelšanās laikā izdarītajos uzņēmumos redzamas vismaz trīs vietas uz ārējās degvielas tvertnes, kur atplīsuši lieli izolācijas putu gabali.

Šis atklājums ir īpaši satraucošs, jo 2003.gada 16.janvārī pacelšanās laikā 0,75 kg smags izolācijas putu gabals atlūza no "Columbia" ārējās degvielas tvertnes, izsitot caurumu kuģa spārnā.

Pēc 16 dienām atpakaļceļā, ieejot Zemes atmosfērā, izsistais caurums noveda pie kuģa sairšanas, nogalinot visus septiņus tajā esošos astronautus.

Pēc avārijas NASA 2,5 gadu laikā iztērēja vairāk nekā miljardu ASV dolāru, lai uzlabotu kosmosa kuģu degvielas tvertni un ieviestu citus drošības uzlabojumus. "Discovery" lidojums bija pirmā amerikāņu vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu misija kopš "Columbia" katastrofas, lai izmēģinātu jaunās tehnoloģijas, kas ļautu atsākt ASV kosmosa kuģu lidojumus uz SKS.

Attēlos redzams, ka lielākais norauto putu gabals ir aptuveni tāda paša izmēra, kā tas, kas izsita caurumu "Columbia" spārnā, taču "videomateriālā skaidri redzams, ka tas aizlidoja prom un neskāra kosmosa kuģi", norādīja Pārsonss.

Inženieri arī pēta divas vietas uz kosmosa kuģa vēdera, kur pazuduši gabali ar kuģa karstumizturīgo pārklājumu.

"Discovery" ceturtdien paredzēts savienoties ar SKS, lai nogādātu vajadzīgās piegādes, un kosmonauti, izejot atklātā kosmosā, varētu izmēģināt kosmosa kuģa remontdarbu tehnikas.

"Discovery" apkalpe trešdienu pavadīja, pārbaudot kuģa virsmu ar jauno lāzera skenneri, un ceturtdien viņi tiks lūgti pārbaudīt fotoattēlos un videomateriālos fiksētās aizdomīgās vietas.

Arī SKS apkalpe pirms "Discovery" pievienošanās un tās laikā fotografēs kosmosa kuģi.

Sākotnējie novērojumi liecina, ka "Discovery" ir pietiekami drošs atpakaļceļam 7.augustā, norāda NASA pārstāvji. Atšķirībā no "Columbia" misijas, šoreiz 200 NASA inženieri novērtē kosmosa kuģa stāvokli, lai būtu pārliecināti par tā drošību.

Bija paredzēts, ka septembrī uz SKS dosies daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Atlantis", taču tagad misija uz nenoteiktu laiku ir atlikta.

ASV vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumu atsākšanās nozīmētu būtisku atvieglojumu Krievijas Kosmosa aģentūrai, jo pēc "Columbia" katastrofas Starptautiskās Kosmiskās stacijas apgāde ir atkarīga no Krievijas kosmosa kuģiem, kuru kravnesība ir mazāka un neļauj nogādāt uz staciju būtiskas detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!