ASV vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu tehniskās problēmas var aizkavēt šogad paredzēto Habla kosmiskā teleskopa remonta misiju, otrdien paziņoja NASA.
Bija paredzēts, ka kosmosa kuģis "Atlantis" šā gada rudenī dosies misijā uz Habla teleskopu, lai veiktu tā tehnisko apkopi un remontdarbus, kas ļautu ierīci izmantot vēl līdz 2013.gadam.

Taču tehniskās problēmas ir aizkavējušas decembra sākumā paredzēto "Atlantis" lidojumu uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), līdz ar to augustā paredzētā misija ir apdraudēta.

NASA atcēla "Atlantis" lidojumu sakarā ar kosmosa kuģa degvielas tvertnes mērinstrumentu tehniskām problēmām. Kosmosa aģentūras inženieri ir noskaidrojuši, ka problēmas iemeslu un cer, ka janvāra beigās vai februāra sākumā "Atlantis" varētu doties lidojumā uz SKS.

Kosmosa kuģim "Atlantis" stacijā jānogādā Eiropas laboratorijas modulis "Columbus". Pēc tam NASA jāveic vēl divi atspoļkuģu lidojumi uz staciju, lai uzstādītu Japānas laboratorijas "Kibo" daļas.

Sākotnēji šie lidojumi bija paredzēti februārī un aprīlī. Tomēr "Kibo" nogādāšanu stacijā apdraud vēl arī problēmas ar stacijas saules baterijām.

NASA līdz 2010.gadam plāno vēl vismaz desmit daudzkārt lietojamo kosmosa kuģu misijas, lai pabeigtu SKS būvniecību. Pēc tam esošās atspoļkuģu flotes lidojumus paredzēts pārtraukt.

Lai Habla kosmosa teleskops varētu turpināt darbu, tam jāuzstāda jauni žiroskopi, kas palīdzēs teleskopu noturēt optimālajā līdzsvarā, kā arī jaunas baterijas un jauna siltumizolācija jutīgākajām teleskopa daļām.

Turklāt pagājušā gada janvārī īssavienojuma dēļ pārstāja darboties orbitālā teleskopa jaunākā un galvenā astronomisko novērojumu kamera, ar ko tiek veikti vistālākie novērojumi.

Habla teleskopa pastāvēšana ir apdraudēta kopš 2004.gada janvāra, kad ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja par kosmosa izpētes programmas paplašināšanu, ieskaitot atgriešanos uz Mēness un cilvēku nosūtīšanu uz Marsu.

NASA bija apsvērusi iespējas atteikties no Habla teleskopa izmantošanas un gaidīt uz jauna teleskopa palaišanu 2011.gadā, jo teleskopa uzturēšana kārtībā prasa milzīgus līdzekļus.

Pret to dedzīgi iebilda astronomi, kam orbitālais teleskops ļauj gūt priekšstatu par Visuma dzīlēm vismaz 2,2 miljardu gaismas gadu attālumā.

Tāpēc 2006.gadā tomēr tika nolemts teleskopa darbības laiku pagarināt vismaz līdz 2013.gadam un 2008.gadā sūtīt uz to kosmosa kuģa misiju.

Teleskopa remonta misija ir sarežģīta tādēļ, ka tās laikā uz starta laukuma jāatrodas lidojumam gatavam rezerves kosmosa kuģim, kas visdrīzāk būs "Endeavor", lai dotos iespējamā glābšanas misija, ja kaut kas noiet greizi.

Parastās vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu misijas rezerves sistēmas ir pieejamas Starptautiskajā kosmosa stacijā.

Astronoma Edvina Habla vārdā nosauktais teleskops orbītā 600 kilometru augstumā virs Zemes tika nogādāts 1990.gada 24.aprīlī, un bija paredzēts, ka tas darbosies 15 gadus.

Pēdējos 15 gadus ar Habla teleskopa palīdzību novērotas Visuma dzīles, atklātas planētas ārpus Saules sistēmas un uzņemti dramatiski attēli ar zvaigžņu dzimšanu. Zinātnieki izmanto teleskopu kosmosa izcelsmes pētīšanai un meklē vietas, kurās varētu eksistēt ārpuszemes dzīvība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!