Foto: NASA

Turgajas ieplakā, Kazahstānā, atklāto ģeoglifu izpētē iesaistījusies arī ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA), kas pētniekiem jau iepriekš sagādājusi vairākus fotoattēlus, kuros redzami savādie ģeoglifi, un nu sola sagādāt jaunus, vēsta izdevums "New York Times".

No zemes savādie veidojumi ir teju nemanāmi, taču, raugoties no debesīm, stepē paveras dažādi raksti: krusti, kvadrāti, svastikas, apļi un citi. Objekti veidoti no iežiem, ir nepilnu metru augsti un aptuveni deviņus metrus plati.

Pirmie savādie raksti atklāti 2007. gadā, kad Kazahstānas arheologs Dmitrijs Dejs pārlūkojis stepi ar "Google Earth". Šobrīd Turgajā atklāti jau 260 ģeoglifi.

Zinātnieki no NASA pirmos attēlus ar Kazahstānas ģeoglifiem arheologiem sagādāja jau 2012. gadā, taču nu Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes pētnieki šīs vietas fotografēšanu ievietojuši Starptautiskās kosmosa stacijas uzdevumu sarakstā.

"Komandai šīs vietas attēlu uzņemšana var prasīt kādu laiku, jo mūs ietekmē leņķis pret Sauli, tās aktivitāte, laikapstākļi un komandas darba grafiks," pavēstījusi NASA pārstāve Melisa Higinsa.

Lai gan savādo ģeoglifu izveidošanas mērķis vēl nav droši zināms, daži pētnieki izvirzījuši teoriju, ka šie pacēlumi izmantoti kā sava veida observatorijas austošās Saules novērošanai, līdzīgi kā slavenā Stounhendža.

"Es nedomāju, ka tos bija paredzēts skatīt no debesīm," izdevumam skaidrojis Dejs, noraidot baumas, ka veidojumi būtu citplanētiešu veikums vai nacistu roku darbs.

Līdzīga veida ģeoglifi atrasti arī citviet pasaulē, piemēram, Čīlē un Peru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!