Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija neseno Indijas veikto satelīta notriekšanas izmēģinājumu nosaukusi par "briesmīgu lietu", kas var apdraudēt Starptautisko kosmosa staciju (SKS), vēsta raidsabiedrība BBC.

Indija par savā vēsturē pirmo satelītu notriekšanai paredzētas raķetes veiksmīgu izmēģinājumu paziņoja 27. martā, kļūstot par ceturto valsti pasaulē ar šādām tehnoloģijām.

Risks, ka kāda no atlūzām varētu sadurties ar SKS, desmit dienas pēc satelīta iznicināšanas ir pieaudzis par 44%, paskaidroja NASA vadītājs Džims Bridenstins.

"Tā ir briesmīga, briesmīga lieta radīt notikumu, kas izmet atlūzas apogejā virs Starptautiskās kosmosa stacijas. Un šāda veida aktivitātes nav savienojamas ar cilvēku kosmisko lidojumu nākotni, kas mums ir jāredz notiekam," viņš uzsvēra paziņojumā NASA darbiniekiem.

NASA ir identificējusi 400 atlūzas un novēro 60 no tām, kas lielākas par 10 centimetriem diametrā. 24 no tām rada potenciālus draudus SKS, atklāj NASA šefs.

Tomēr SKS joprojām ir drošībā un vajadzības gadījumā tā tiks manevrēta, viņš piebilda.

Bridestins kā pozitīvu apstākli atzina to, ka atlūzas atrodas pietiekami zemu Zemes orbītā, lai laika gaitā tās izzustu.

Par pretsatelīta raķetes veiksmīgu izmēģinājumu, saucot Indiju par "kosmosa lielvalsti", 27. martā paziņoja Indijas premjers Narendra Modi. Nākamajā dienā ASV Aizsardzības ministrija paziņoja, ka šādi izmēģinājumi rada "nekārtību" kosmosā, jo atlūzas var kaitēt privātajiem un civilajiem satelītiem.

Indija gan apgalvoja, ka tests apzināti veikts zemākā atmosfērā 300 kilometru augstumā, lai nodrošinātu, ka visas atlūzas sairtu un nokristu atpakaļ uz Zemes.

Pretsatelīta raķetes testu, izraisot starptautisku trauksmi, 2007. gada veica Ķīna. ASV speciālisti pavisam novēro aptuveni 10 000 kosmiskās atlūzas – gandrīz trešo daļu no tām esot radījis Ķīnas izmēģinājums.

ASV satelītu notriekšanai paredzētu raķeti izmēģināja jau 1959. gadā, savukārt PSRS mērķi orbītā pirmo reizi notrieca pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās. Indija tagad kļuvusi par ceturto valsti pasaulē aiz Ķīnas, kurai ir šādas tehnoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!