Foto: NASA
ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) deviņiem dažādiem institūtiem plāno nodot sākotnējai izpētei trīs pirms aptuveni 50 gadiem iegūtus Mēness iežu paraugus, atsaucoties uz organizācijas vadītāju Džimu Braidenstīnu, raksta medijs "Popular Science".

Kopumā sešās dažādās "Apollo" misijās no Mēness atvesti 382 kilogrami iežu. Vairums no šiem ieguvumiem jau izsenis nodoti pētniecībai, bet būtisku daļu NASA glabā noslēgtā vidē, lai nākotnes paaudzes ar daudz attīstītākiem pētniecības instrumentiem varētu uzzināt vairāk par Zemes pavadoņa ģeoloģiju un ķīmisko sastāvu.

Nākamgad zinātniekiem varētu tikt nodota neliela daļa no šiem krājumiem, ņemot vērā, ka ar mūsdienu metodēm zinātniekiem jau iespējams iegūt vairāk informācijas nekā tas bijis iepriekš. NASA pārstāvji izteikuši cerību, ka institūtiem varētu izdoties ne tikai iegūt jaunu informāciju par Mēnesi, bet arī labāk sagatavoties nākamajām misijām uz to.

Patlaban izpētei paredzētie paraugi iegūti "Apollo 15", "Apollo 16" un "Apollo 17" misiju laikā. Katrs no tiem glabāts atšķirīgā veidā, taču neviens nav saskāries ar Zemes atmosfēru. Piemēram, 1972. gada "Apollo 17" misijas laikā iegūtais paraugs ir 800 gramus smags urbumā iegūts akmens, kas sastāv no dažādiem slāņiem un visus šos gadus glabāts vakuumā. Savukārt gadu iepriekš "Apollo 15" misijā iegūtais paraugs līdz šim glabājies hēlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!