Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pirmdien uz Marsa mēģinās veikt vēsturisku pirmo helikoptera lidojumu uz citas planētas.

Marsa helikopters februārī ieradās kopā ar pašgājēju robotu "Perseverance".

NASA helikoptera lidojumu bija ieplānojusi 11. aprīlī, taču tas tika atlikts sakarā ar programmatūras problēmām, kas tika atklātas lidaparāta rotoru izmēģinājuma laikā.

Problēmas ir atrisinātas un helikoptera lidojums ieplānots pulksten 10.30 pēc Latvijas laika.

Tomēr dati tiks saņemti tikai dažas stundas vēlāk un NASA plāno pulksten 13.15 pēc Latvijas laika sākt straumēšanu tiešsaistē.

NASA ar helikoptera lidojumu vēlas parādīt, ka tās tehnoloģija strādā, un tas nekalpo "Perseverance" zinātniskajiem mērķiem.

"Perseverance" 18. februārī sekmīgi nosēdās uz Marsa, kļūstot par piekto pašgājēju robotu kopš 1997. gada, kas pabeidzis ceļojumu uz Marsu.

"Perseverance", kas sver 1040 kilogramu, ir neliels helikopters, robota "roka", divi lāzeri, 23 kameras, divi mikrofoni un citas iekārtas. Robots uz Marsa meklēs fosilizētas baktērijas, kā arī vāks akmeņu un grunts paraugus.

Zinātnieki uzskata, ka tur savāktie ģeoloģiskie paraugi var dot pierādījumus par seniem mikrobiem, kas kādreiz eksistējuši uz Marsa.

Projekta izmaksas aplēstas uz 2,7 miljardiem ASV dolāru, un NASA cer, ka tas palīdzēs sagatavot cilvēka misiju uz Marsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!