Foto: AFP/Scanpix

ASV kosmosa aģentūra piektdien plāno izmēģināt lielāko jebkad pielietoto izpletni, ar kura palīdzību nākotnē iecerēts nolaisties uz Marsa.

Iepriekš starts tika atlikts sliktu laikapstākļu dēļ. Ja tie būs labi, "lidojošā šķīvīša" izmēģinājumu tiešraidē varēs vērot NASA mājaslapā piektdien no plkst.20.30 pēc Latvijas laika.

"Lietusgāžu fronte, kas attīstījās naktī, virzās uz starta vietu, kas rada nestabilus vēja apstākļus virsmas tuvumā un neļaus palaist balonu," vēstīja NASA.

Augsti viļņi okeānā jau vairākas dienas likuši atcelt "Zema blīvuma virsskaņas bremzes" (Low-Density Supersonic Decelerator) startu. Iepriekš tas tika plānots šīs nedēļas sākumā. Startam atvēlētais laika posms beidzas 12.jūnijā.

NASA jau kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem sūtījusi uz Marsu kosmosa kuģus - robotus. Šajā izmēģinājumā tiks izmantota jauna tehnoloģija, kas pazīstama kā apaļais virsskaņas izpletnis (Supersonic Ringsail Parachute). Tas atļautu uz Marsa mīksti nolaisties cilvēkiem, vairāku mēnešu pārtikas krājumiem un citām nepieciešamajām lietām.

Tā kā Marsa atmosfēra ir ļoti plāna, jebkuram izpletnim, kas ļautu nolaisties smagam, ātri lidojošam kosmosa kuģim, jābūt īpaši izturīgam.

Izmēģinājuma laikā "lidojošais šķīvītis" - kamerveida bremze un izpletnis - ar milzīga gaisa balona palīdzību tiks pacelta 37 kilometru augstumā virs Klusā okeāna. Tad balons atdalīsies no kosmosa kuģa, un tālāk to cels raķetes, līdz tas nonāks 55 kilometru augstumā, sasniedzot virsskaņas ātrumu.

"Lidojot trīs reizes ātrāk par skaņu, "šķīvīša" bremze piepūtīsies, palēninās kuģi, un tad pie ātruma, kas 2,35 reizes pārsniegs skaņas ātrumu, atvērsies izpletnis, lai nogādātu to līdz okeāna virsmai," skaidro NASA.

ASV kosmosa aģentūras mērķis ir nogādāt cilvēkus uz Marsa līdz 2030.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!