Foto: AP/Scanpix

Krievijas Kremlim pietuvinātā jauniešu aktīvistu grupa "Naši" ("Mūsējie") piektdien paziņoja, ka iesniegusi policijā sarakstu ar pankgrupas "Pussy Riot"sešu joprojām brīvībā esošu dalībnieču vārdiem, kas iegūti pēc tam, kad aktīvisti piedāvāja naudas atlīdzību par informāciju par bēguļojošām grupas dalībniecēm.

"Naši" publicēja sarakstu trīs dienas pirms tam, kad Maskavas pilsētas tiesa plāno izskatīt trīs notiesāto trīs grupas dalībnieču apelācijas sūdzību par divu gadu cietumsodu par huligānismu, Maskavas galvenajā katedrālē nodziedot pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstu dziesmu.

Saraksts ar vārdiem iesniegts "Maskavas policijā ar lūgumu izmeklēt sešu sieviešu saistību ar tā dēvētās grupas "Pussy Riot" akciju Kristus Pestītāja katedrālē", teikts "Naši" izplatītājā paziņojumā.

"Naši" solījuši 50 tūkstošus rubļu (870 latus), ko solīja izmaksāt ikvienam, kas sniegs informāciju par citām pankgrupas dalībniecēm, kas februārī piedalījās katedrālē notikušajā akcijā, bet nav aizturētas.

"Lielākā netaisnība šo meiteņu lietā ir tā, ka dažas no muļķīgās izrādīšanās dalībniecēm ir cietumā, bet citas ir brīvībā," iepriekš šonedēļ izplatītā paziņojumā skaidroja "Naši" kampaņas iniciators Konstantīns Goloskokovs, kas arī piešķīris 50 tūkstošus rubļu no saviem personīgajiem līdzekļiem atlīdzībai. Organizācija norādīja, ka atlīdzības summa varētu palielināties, saņemot ziedojumus internetā.

"Mums ir jāizlabo netaisnība un jāpalīdz drošības spēkiem atrast citus huligānus," viņš uzsvēra.


Jau ziņots, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Putinu.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces - Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Spriedumu kā nesamērīgu nosodījušas Rietumvalstis un daudzas pasaules slavenības, tostarp Stings, Madonna un Pols Makartnijs.

"Naši" popularitāti iemantoja, pēdējo desmit gadu laikā rīkojot pret Rietumvalstu diplomātiem un Krievijas opozicionāriem vērstas akcijas, tomēr pēdējos gados tās darbība ir nedaudz pierimusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!