Foto: AP/Scanpix

Afganistānā tiek gūta uzvara karā pret talibiem, ceturtdien pavēstīja NATO Afganistānas spēku komandieris ASV ģenerālis Džozefs Danfords.

Ar šādu paziņojumu alianse nākusi klajā, neraugoties uz vairāku citu institūciju publiskotajiem datiem, kas liecina, ka Afganistānā šogad strauji pieaudzis nemiernieku rīkoto uzbrukumu skaits.

"Lai gan joprojām ir daudz problēmu, pamatfakti liecina, ka visā valstī drošība uzlabojas," skaidroja ģenerālis.

NATO apkopotie dati liecina, ka Afganistānā skolu apmeklē teju astoņi miljoni bērnu, no tiem 40% ir meitenes. Salīdzinājumam - talibu režīma valdīšanas laikā no 1996. līdz 2001.gadam skolu apmeklēja viens miljons bērnu, gandrīz visi no tiem bija zēni.

2002.gadā tikai 9% afgāņu bija pieejamie veselības aprūpes pamatpakalpojumi, savukārt šobrīd 85% afgāņu nav jāmēro vairāk par stundu, lai saņemtu medicīnisko palīdzību. Turklāt paredzamais dzīves ilgums Afganistānā pastāvīgi pieaug.

"Talibu laikā bija tikai 10 000 fiksēto telefonlīniju, bet šodien vairāk nekā 17 miljoni cilvēku lieto mobilos tālruņus," atklāja Danfords.

Vairāk nekā 25% parlamenta deputātu ir sievietes, turklāt tās ir arī pārstāvētas armijā un policijā.

Tikmēr Afganistānas nevalstisko organizāciju apkopotā informācija liecina, ka šā gada pirmajos trīs mēnešos talibu un citu grupējumu sarīkoto uzbrukumu skaits pieaudzis par 47%, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pērn.

Savukārt ANO ziņo, ka šā gada pirmajā ceturksnī Afganistānā teju par 30% pieaudzis nogalināto civiliedzīvotāju skaits.

Atbilstoši ANO datiem gada pirmajos trīs mēnešos Afganistānā nogalināti 475 civiliedzīvotāji, bet 872 ievainoti.

Ģenerālis Danfords tikmēr norāda, ka 80% nemiernieku uzbrukumu ir vērsti pret reģioniem, kuros dzīvo mazāk par 20% iedzīvotāju. Vairāk nekā 40% no visiem pieredzētajiem uzbrukumiem notikuši desmit rajonos, galvenokārt Helmandas provinces ziemeļu daļā un Kandahāras provinces rietumos.

Sākoties pavasara ofensīvai, nemierniekiem pretī stāsies afgāņu armijas un policijas apvienotie spēki, kuros ietilpst vairāk nekā 350 000 cilvēku, uzsvēra NATO Afganistānas spēku komandieris.

Savukārt Starptautiskie Drošības atbalsta spēki (ISAF) šā gada nogalē noslēgs kaujas misiju Afganistānā, un ārvalstu karavīri jau pakāpeniski nodod drošības atbildību afgāņu kolēģu pārziņā.

Tomēr daļa analītiķu nebūt nav pārliecināti par afgāņu spēku spējām un motivāciju, prognozējot, ka rietumvalstu atbalstītā Afganistānas valdība varētu sabrukt un pēc starptautisko spēku izvešanas valstī no jauna varētu uzliesmot pilsoņu karš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!