Foto: AFP/Scanpix/LETA

NATO valstu aizsardzības ministri nolēmuši apsvērt iespējas pastiprināt NATO militāro klātbūtni sabiedroto teritorijā netālu no Ukraina, tostarp jaunu kaujas grupu izveidošanu, trešdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Iespēju vidū ir jaunu NATO kaujas grupu izveidošana un izvietošana Eiropas vidienē, austrumos un dienvidaustrumos papildus tām kaujas grupām, kas jau atrodas Baltijas valstīs, paziņoja Stoltenbergs.

Armiju komandieri detalizētāk izstrādās šo priekšlikumu un ziņos par rezultātu tuvāko nedēļu laikā, viņš piebilda.

"Krievija ir parādījusi vēlmi izmantot spēku, lai mēģinātu piespiest citas valstis," sacīja NATO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka Krievija ir nodemonstrējusi gatavību apstrīdēt pamatprincipus, uz kuriem balstās Rietumu drošība.

Pat ja Krievija atkāpsies un atvilks karavīrus, pēdējie notikumi parāda, ka NATO jāapsver ilgtermiņa izmaiņas savu spēku izvietojumā Eiropā, paziņoja Stoltenbergs.

Briti stiprinās Lietuvas izlūkošanas potenciālu

Savukārt Lietuvā trešdien ieradusies Lielbritānijas armijas izlūkošanas un novērošanas brigādes karavīru grupa, kas palīdzēs stiprināt Lietuvas Bruņoto spēku izlūkošanas potenciālu, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Britu karavīri atsūtīti uz Lietuvu, reaģējot gan uz migrācijas krīzi, kas joprojām turpinās pie Baltkrievijas robežas, gan aizvien agresīvākajām Krievijas darbībām pie Ukrainas robežām.

"Apvienotā Karaliste ir viena no mūsu svarīgākajiem sabiedrotajiem. Lielbritānijas klātbūtnei Baltijas reģionā ir spēcīgs atturēšanas potenciāls, ko jāturpina stiprināt," norādījis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Lietuva un Lielbritānija cieši sadarbojas drošības un aizsardzības jomā gan divpusējos, gan daudzpusējos - NATO un Ziemeļvalstu - formātos. Viens no tiem ir Lielbritānijas vadītie Apvienotie reaģēšanas spēki (JEF), kuros darbojas desmit Eiropas valstis - Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Somija un Zviedrija.

JEF ir brigādes lieluma augstas gatavības spēki, kas veidoti, lai spētu ātri reaģēt uz negaidītām krīzes situācijām gan Eiropā, gan citviet pasaulē, sākot no humānās palīdzības un atturēšanas pasākumiem un beidzot ar kaujas operācijām. JEF vienības var tikt izmantotas arī operācijām saskaņā ar Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu.

Lietuva šajos spēkos piedalās ar rotas lieluma vienību, kas darbojas Dānijas armijas kaujas grupas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!