NATO parlamentārajā asamblejā otrdien notika asas debates par to, ka rezolūcijas projektā Lietuva tikusi pieminēta kā vienīgā Baltijas valsts, kas kandidē uz iestāšanos Ziemeļatlantijas aliansē.
NATO Parlamentārās asamblejas Politiskā komiteja svētdien Berlīnē akceptēja rezolūcijas projektu, kas iesaka ne vēlāk kā 2002.gadā uzaicināt Lietuvu, Slovēniju un Slovākiju iestāties Ziemeļatlantijas aliansē.

ASV senators Viljams Rots "ierosināja uzaicināt Lietuvu, Slovākiju un Slovēniju, kā arī jebkuru citu demokrātisku Eiropas valsti, kura atbilst NATO prasībām, iestāties aliansē 2002.gadā," BNS teica Igaunijas delegācijas loceklis Pēters Olesks. "Lietuvu šajā projektā nosauca, bet mūs tikai domāja. Lietuvai, protams, var novēlēt veiksmi, tomēr tas ir tikai politiskās komitejas ierosinājums, kas vēl ir jāakceptē," viņš piebilda.

Otrdien projektu sāka apspriest NATO Parlamentārās asamblejas locekļi.

Savus grozījumus rezolūcijas projektā otrdien iesniedza Turcijas un Norvēģijas pārstāvji.

Saskaņā ar Turcijas ierosinājumu rezolūciju vēlams saistīt ar visām valstīm, kuras NATO bloks 1999.gadā minēja kā potenciālās kandidātvalstis - tai skaitā arī Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Norvēģija ierosinājusi rezolūcijā vārdu "Lietuva" mainīt ar vārdkopu "Baltijas valstis".

Pēc neoficiālām ziņām, asamblejai iesniegts arī trešais ierosinājums - pieprasīt Baltijas valstis NATO uzņemt vienlaikus.

NATO parlamentārajā asamblejā darbojas NATO dalībvalstu un bloka asociēto dalibvalstu pārstāvji, taču tās lēmumi ir tikai rekomendējoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!