Foto: Reuters/Scanpix

NATO ceturtdien atvēra mācību centru Gruzijā, kas, turpinoties spriedzei attiecībās ar Krieviju, vēlas izveidot ciešākas militāras saites ar Rietumu militāro aliansi.

NATO-Gruzijas kopīgā mācību un novērtēšanas centra izveidošanas mērķis ir stiprināt nelielo valsti, kas 2008.gadā piecas dienas karoja ar Krieviju.

"Ir vairāk Gruzijas NATO un vairāk NATO Gruzijā," ar Gruzijas premjerministru Irakliju Garibašvili kopīgajā preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Jaunajā centrā, kas atrodas netālu no galvaspilsētas Tbilisi, tiks apmācīti kā Gruzijas, tā NATO karavīri, norādīja Stoltenbergs.

"Šis centrs palīdzēs Gruzijai padarīt tās bruņotos spēkus modernākus un spējīgākus stāties pretī XXI gadsimta izaicinājumiem," Krtsanisi Nacionālā mācību centra atklāšanas ceremonijā sacīja alianses ģenerālsekretārs. "Tas būs vienlīdz svarīgs sabiedroto un partneru karaspēka apmācībā."

Gruzijas premjers savukārt uzsvēra, ka centrs palielinās reģionālo stabilitāti un nav vērsts "ne pret vienu no kaimiņvalstīm".

Gruzija jau ilgstoši paudusi vēlmi kļūt par NATO dalībvalsti un cer, ka nākamgad NATO samitā Varšavā tā saņems uzaicinājumu pievienoties Dalības rīcības plānam (MAP), kas ir oficiāls solis dalības virzienā.

Tomēr eksperti šaubās, vai NATO nākamgad uzaicinās Gruziju pievienoties MAP, bažījoties, ka tas var izraisīt Krievijas dusmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!