Foto: AFP/Scanpix

Parīzes terorakti aizskar tās vērtības, uz kurām balstās mūsu pasaules uztvere, savukārt NATO ir gatava darīt visu iespējamo, lai pretdarbotos teroristu grupējumam "Islāma valsts" ("Daesh"), pirmdien Rīgā pēc NATO spēku integrācijas vienības atklāšanas ceremonijas žurnālistiem atzina NATO spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Adrians Bredšovs.

Bredšovs izteica līdzjūtību visiem tiem, kuru piederīgo dzīvības teroristi aizsauca līdzi. "Šī mežonība aizskar tās vērtības, uz kurām balstās mūsu pasaules uztvere," uzsvēra ģenerālis.

Kā atzīmējis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, tad šī nav cīņa ar islāmisko pasauli, bet cīņa plecu pie pleca kopā ar mūsu musulmaņu brāļiem un māsām pret indīgo ideoloģiju, ko nes kustība "Islāma valsts", norādīja Bredšovs.

"Šī bija bruņota pretestība Francijas un demokrātiskās pasaules vērtībām, mūsu draugiem un kolēģiem Francijā. Jūsu sāpes ir mūsu sāpes, jūsu apņēmība ir mūsu apņēmība," norādīja ģenerālis.

Bredšovs uzsvēra, ka NATO militārās autoritātes ir gatavas darīt visu iespējamo, lai pretdarbotos "Islāma valstij" un plašajam ekstrēmisma fenomenam. Viņš gan norādīja, ka islāmistu draudi nav vienīgais NATO izaicinājums. "Mums jāatceras mūsu mērķi un uzdevumi drošības stiprināšanai Baltijas valstīs un citās NATO dalībvalstīs Eiropas austrumos," piebilda ģenerālis.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) savukārt žurnālistiem teica, ka Latvija ir gatava ikvienā brīdī iesaistīties un palīdzēt Francijai, ja tāda palīdzība būs nepieciešama. Viņš atgādināja, ka Latvija cīņā pret "Islāma valsti" iesaistījusies ne tikai ar humānās palīdzības sniegšanu, bet arī ar dalību starptautiskajā koalīcijā, kurai pievienojušās daudzas valstis.

"Protams, mēs uzskatām, ka vislabāk būtu politiskā veidā atrisināt šo ļoti, ļoti sarežģīto problēmu. Un protams, ka ir ļoti svarīgi dalīties ar informāciju un sadarboties, ko pierāda šis barbariskais terorakts [Parīzē], kad mums vēl vairāk jāsadarbojas un jādalās ar informāciju, kas ir katrai valstij ir atsevišķi," uzsvēra Bergmanis.

Jau ziņots, ka 13.novembra vakarā koordinētās apšaudēs un sprādzienos vairākās sabiedriskās vietās Parīzē tika nogalināti 129 cilvēki, bet slimnīcās nogādāti vairāk nekā 300 ievainotie. Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" tīmeklī publiskotā paziņojumā uzņēmies atbildību par teroraktiem.

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu "Daesh", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem jau iepriekš ir izveidojušas starptautisku koalīciju, formējot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju "Inherent Resolve". Tās mērķis ir "iznīcināt teroristisko grupējumu "Daesh" un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai".

Patlaban ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 nodrošina militāru atbalstu un 12 valstis veic gaisa triecienus.

Apvienotie spēki veic izlūkošanas lidojumus un gaisa triecienus "Daesh" mērķiem Irākā un Sīrijā, tādējādi ierobežojot terorisma izplatīšanos un "Daesh" operācijas.

Savukārt Irākā Apvienoto spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!