Foto: Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens izsaka līdzjūtību par četru Francijas karavīru bojāeju piektdien Afganistānā.

"Šī ir skumja diena Francijas tautai. Izsaku līdzjūtību bojāgājušo karavīru tuviniekiem un vēlu drīzu atveseļošanos ievainotajiem," piektdien Rīgā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Rasmusens.

Viņš atzina, ka šādi traģiski incidenti ir tie, kas nokļūst avīžu virsrakstos, tomēr nedrīkst aizmirst, ka diendienā par Afganistānas drošību cīnās 130 tūkstoši ISAF karavīru no 50 valstīm plecu pie pleca ar vairāk kā 300 tūkstošiem afgāņu karavīru.

"Tam vajadzīga liela savstarpēja uzticēšanās. Mūsu mērķis ir nemainīgs – panākt, lai Afganistāna spēj parūpēties par savu drošību," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir nosūtījis līdzjūtības vēstuli Francijas ārlietu ministram Alēnam Žipē (Alain Juppé) saistībā ar četru Francijas karavīru bojāeju Afganistānā.

"Ar lielām skumjām uzzināju par četru franču karavīru bojāeju Afganistānā, kad viņi veica savu stabilitātes un miera misiju. Domās esmu kopā ar bojāgājušo karavīru ģimenēm un tuviniekiem, kuriem lūdzu nodot manu visdziļāko līdzjūtību, kā arī ar ievainotajiem, kuriem novēlu drīzu izveseļošanos," vēstulē raksta ārlietu ministrs.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube arī izteikuši līdzjūtību.

"Esam kopā ar Francijas tautu tās sāpēs, zaudējot četrus varonīgus karavīrus. Šis negadījums kārtējo reizi apliecina, ka operācija Afganistānā ir paaugstinātas bīstamības un diemžēl drošības situācija šajā valstī vēl aizvien nav tāda, kādu mēs to varētu vēlēties," uzsver Pabriks

"Mums ir vienots mērķis – viest mieru šajā valstī. Ikviena karavīra bojāeja šajā operācijā ir smags un sāpīgs zaudējums ne vien viņa dzimtenei, bet visiem sabiedrotajiem un partnervalstīm," norāda Graube.

Jau vēstīts, ka Afganistānas austrumos piektdien notika incidents, kurā Afganistānas armijas karavīrs nošāva četrus Francijas karavīrus, paziņoja Afganistānas drošības spēku amatpersona.

Uzbrucējs Kapisas provinces Tagabas apriņķī atklāja uguni uz Francijas karavīriem, nogalinot četrus un ievainojot 16.

NATO vadīto starptautisko spēku ISAF sastāvā Afganistānā ir 3600 karavīru no Francijas.

Reaģējot uz šo notikumu, Francija piektdien apturēja savu dalību Afganistānas militārpersonu apmācībā un abu valstu karavīru kopīgās operācijās, un prezidents Nikolā Sarkozī paziņoja, ka apsver iespēju pirms termiņa izvest Francijas karaspēku no Afganistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!