Foto: AFP/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Džeims Matiss trešdien paziņoja, ka NATO ir pamatakmens ASV un transatlantiskajām attiecībām, tādējādi mazinot prezidenta Donalda Trampa pausto neuzticību aliansei.

"Alianse joprojām ir nozīmīgs pamatakmens Savienotajām Valstīm un transatlantiskajai kopienai," teica aizsardzības ministrs.

"Kā prezidents Tramps ir paziņojis, viņš spēcīgi atbalsta NATO," piebilda atvaļinātais jūras kājnieku ģenerālis.

"Esmu šeit, lai uzklausītu savus kolēģus, vaļsirdīgi apspriestos ar draugiem un sabiedrotajiem par to, kur mēs dodamies, un par mūsu kopīgo saistību līmeni," norādīja ministrs.

Vienlaikus Matiss uzsvēra, ka vairumam NATO dalībvalstu jāpalielina tēriņi aizsardzībai.

Viņa redzējumam piekrita NATO ģenerālsekretārs Jans Stoltenbergs, sakot, ka izdevumu palielināšana aizsardzības jomā ir svarīga lieta un pie tā tiek strādāts. Šobrīd 2% no IKP aizsardzībai atlicinājušas vien piecas NATO dalībvalstis.

Atvaļinātais ģenerālis Briselē ar alianses pārstāvjiem tikās laikā, kad atklātībā nākušas ne tikai Trampa drošības padomnieka Maikla Flinna saistības ar Krieviju, bet aizdomu ēna kritusi vēl pār vairākiem prezidenta palīgiem.

Tramps priekšvēlēšanu laikā paziņoja, ka ASV neaizstāvēs tās alianses dalībvalstis, kuras aizsardzības tēriņiem nevelta gana lielus tēriņus. Viena no tādām valstīm ir arī Latvija. Vēlāk viņš militāro aliansi nosauca par novecojušu organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!