NATO sāks īstenot jaunu visaptverošu stratēģiju Afganistānai, lai likvidētu senās domstarpības aliansē, ceturtdien paziņoja Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē.
Četru punktu plāns ietver dažu sabiedroto prasības koncentrēties uz talibu sakaušanu un citu vēlmi vairāk pievērsties atjaunošanas darbiem un valsts veidošanai.

Pēc Kušnē teiktā, plāns paredz "kopīgu sabiedroto apņemšanos palikt strādāt Afganistānā uz ilgu laiku, atjaunošanas darbus, skaidras perspektīvas kontroles nodošanai afgāņiem visos līmeņos un politiski kopīgu stratēģiju Afganistānai".

Sagaidāms, ka jau ilgāku laiku konfidenciāli apspriestā plāna realizācija tiks uzsākta 2.-4.aprīlī paredzētajā NATO samitā Bukarestē, saka amatpersonas.

Visu cīņas smagumu ar talibiem nemierīgajos Afganistānas dienvidos iznes amerikāņu, britu, nīderlandiešu un kanādiešu karavīri, bet pārējie sabiedrotie nevēlas sūtīt savus spēkus uz turieni un uzturas relatīvi mierīgajos valsts ziemeļos. ASV ir vairākkārtīgi aicinājusi sabiedrotos nosūtīt vairāk karavīru, bet Kanāda piedraudējusi izvest savus 2500 karavīrus no bīstamās Kandahāras provinces, ja pārējie NATO locekļi neatsūtīs būtiskus papildspēkus.

NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā dien aptuveni 40 000 karavīru, lielākoties amerikāņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!