Foto: AFP/Scanpix
NATO uzlidojumā Tripoles ostām nogremdēti astoņi militārie kuģi, piektdien paziņoja alianse.

"Ņemot vērā, ka [Lībija] arvien vairāk izmantoja jūras spēkus, NATO nebija citas izvēles, kā vien rīkoties, lai pasargātu Lībijas iedzīvotājus un jūrā esošos NATO spēkus," uzsvēra NATO misijas Lībijā pārstāvis.

Savukārt Lībijas amatpersonas aizveda žurnālistus uz ostu, kur dega neliels kuģītis, norādot, ka diezin vai tas bija iesaistīts militārajā darbībā.

Lībijas amatpersonas klāstīja, ka NATO raidītās raķetes trāpījušas sešiem kuģiem, no kuriem pieci pieder Lībijas krasta apsardzei un viens ir bijis jūras spēku kuģis.

Ostu pārstāvji uzsver, ka tās joprojām ir spējīgas pakalpot starptautiskos tirdzniecības kuģus.

Ceturtdien NATO bombardēja Lībijas līdera Muamara Kadafi dzimto Sirtes pilsētu un Zlitānu, kas atrodas uz austrumiem no Tripoles, vēsta vietējie mediji.


Uzrunā ceturtdien ASV prezidents Baraks Obama pauda pārliecību, ka NATO misija ir pastiprinājusi triecienus Lībijas valdības mērķiem un atzina, ka "laiks ir pret Kadafi. Viņš nekontrolē savu valsti. Opozīcija ir izveidojusi likumīgu un uzticamu pārejas laika padomi".

Līdzīgu viedokli pauda arī NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusesns, sakot, ka militārais un politiskais spiediens vājina Kadafi un galu galā viņš padosies.

Savukārt Lībijas valdības pārstāvis paziņoja, ka "Obama dzīvo ilūzijās", kuras rada viņa paša valsts mediji. "Ne jau Obama izlems, vai Muamaram Kadafi jāpamet Lībija vai ne. Tā ir Lībijas tauta," teica Kadafi lojālās valdības pārstāvis.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, un jau gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!