Foto: AP/Scanpix

Ja Sīrijas režīms izmantos ķīmiskos ieročus pret savu tautu, starptautiskā sabiedrība nekavējoties reaģēs, otrdien brīdināja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

"Iespējamā ķīmisko ieroču lietošana būs pilnīgi nepieņemama visai starptautiskajai sabiedrībai, un es paredzu, ka nekavējoties būtu reakcija no starptautiskās sabiedrības," teica Rasmusens, atklājot NATO valstu ārlietu ministru sanāksmi Briselē.

Paredzams, ka šajā sanāksmē alianse dos pozitīvu atbildi uz Turcijas lūgumu izvietot pie tās robežas ar Sīriju pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot", jo šāviņi no Sīrijas, kur notiek karadarbība starp valdības spēkiem un nemierniekiem, regulāri nokrīt Turcijas teritorijā, izraisot arī cilvēku upurus. Rasmusens sacīja, ka, pieņemot lēmumu par Turcijas lūgumu, ir jāņem vērā arī Sīrijas ķīmisko ieroču faktors.

ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, pirmdien paziņoja aģentūrai AFP, ka Sīrijas režīma bruņotie spēki ir sākuši sajaukt ķimikālijas, kas var tikt izmantotas zarīna gāzes iegūšanai. "Mēs esam saņēmuši vairākas norādes, kas vedina mūs uzskatīt, ka tie sajauc ķīmiskas pirmdaļiņas" ar mērķi iegūt zarīnu, pastāstīja amatpersona.

Amerikas Savienotās Valstis uzskata, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms apsver iespējamību ievietot zarīnu artilērijas šāviņos, kas tiktu izmantoti ierobežotā ķīmiskā uzbrukumā opozīcijas kaujiniekiem, pirms tam ziņoja ASV telekanāls CNN.

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien brīdināja Asadu nelietot ķīmiskos ieročus pret Sīrijas tautu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!