Foto: Reuters/Scanpix/LETA

NATO ir jācenšas palielināt drošību Indijas-Klusā okeāna reģionā, sacīja Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa, uzsverot Taivānas nepieciešamību aizstāvēties pret Ķīnu, raksta "Politico".

Trešdienas vakarā runājot par Apvienotās Karalistes ārpolitiku, Trasa sacīja, ka Apvienotā Karaliste noraida "nepareizo izvēli starp Eiroatlantijas drošību un Indijas-Klusā okeāna drošību", un tā vietā dod priekšroku "globālai NATO".

"Es domāju, ka NATO ir jābūt globālam skatījumam, kas ir gatavs risināt globālos draudus," sacīja ministre. "Mums ir jānovērš draudi Indijas-Klusā okeāna reģionā, sadarbojoties ar sabiedrotajiem, piemēram, Japānu un Austrāliju, lai nodrošinātu Klusā okeāna aizsardzību. Mums ir jānodrošina, ka tādas demokrātijas kā Taivāna spēj sevi aizstāvēt," norādīja Trasa.

Rietumvalstis ir brīdinājušas, ka Krievijai pozitīvs iznākums karā Ukrainā varētu mudināt Ķīnu rīkoties agresīvi pret Taivānu. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ Rietumi arī uzsvēruši, ka Vladimirs Putins nedrīkst uzvarēt karā Ukrainā.

Trasas komentāri izskanējuši laikā, kad NATO dalībvalstis apspriež alianses jauno "stratēģisko koncepciju", kas iezīmē tās misiju nākamajai desmitgadei un par kuru jāvienojas nākamajā NATO samitā Madridē, kas notiks no 29. līdz 30.jūnijam. Alianses dalībvalstu vidū notiek diskusijas par to, cik liels uzsvars jaunajā dokumentā būtu jāliek uz Ķīnas radītajiem drošības draudiem Indijas-Klusā okeāna reģionā.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!