Foto: AP/Scanpix/LETA
Situācija Baltkrievijā ir īpaši saspringta kopš pērnā gada augusta prezidenta vēlēšanām. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem uzvaru tajās izcīnīja līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un tos atteikusies atzīt Eiropas Savienība, kā arī citas rietumvalstis.

Vēlēšanām sekoja plaši protesti pret Lukašenko, kurš tos centās apslāpēt ar visām metodēm, tostarp izmantojot brutālu vardarbību pret demonstrantiem.

Krīze Baltkrievijā rada arī starptautiska mēroga izaicinājumus. Pastāv risks, ka tuvākajā nākotnē varētu pastiprināties Baltkrievijas un Krievijas integrācija, kas savukārt var palielināt Maskavas militāro un politisko ietekmi reģionā.

Lai apspriestu Baltkrievijas krīzes iekšpolitiskos un ārpolitiskos aspektus, portāls "Delfi" uz sarunu aicināja Polijas Starptautisko attiecību institūta analītiķi Annu Mariju Dineru. Eksperte skaidro pašreizējos izaicinājumus, kas skar Lukašenko režīmu, un iezīmē arī iespējamos Baltkrievijas politiskās nākotnes scenārijus.

Cik ilgi Lukašenko režīms – starptautiski nosodīts, plaši neatzīts un sankcijām pakļauts – var izdzīvot?

Uz to nav viegli atbildēt. Es varu iedomāties, ka Lukašenko režīms var pastāvēt ilgu laiku, un mums ir daudz valstu piemēru, kas pastāv arī bez starptautiskas atzīšanas.

Viss būs atkarīgs no Krievijas un cik lielā mērā Maskava spēs atbalstīt Baltkrievijas varas iestādes. Ja Baltkrievijas nākotne būtu atkarīga tikai no valsts sabiedrības vēlmēm, lielas politiskas izmaiņas varētu notikt diezgan drīz. Tomēr šodien sabiedrība ir pakļauta milzīgam režīma spiedienam, tāpēc grūti iedomāties, ka Baltkrievijā notiks cilvēku atbalstītas izmaiņas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!