Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens trešdien paziņojis, ka no dažādiem avotiem saņemtā informācija liecina, ka par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā ir atbildīgi prezidenta Bašara al Asada spēki.

Pēc NATO dalībvalstu vēstnieku tikšanās Rasmusens uzsvēra, ka ķīmisko ieroču lietošana ir "nepieņemama un nevar palikt bez atbildes". Viņš gan tuvāk nepaskaidroja, kāda varētu būt NATO reakcija.

"Tas ir nepārprotams sen spēkā esošo starptautisko normu un prakses pārkāpums (..). Tos, kas tajā vainojami, jāsauc pie atbildības," norādīja NATO ģenerālsekretārs.

Viņš piebilda, ka alianse turpinās uzmanīgi vērot notikumu attīstību Sīrijā, tomēr kāds NATO diplomāts pavēstījis, ka trešdienas sanāksmē neesot apspriesta iespējamā alianses loma pret Asada režīmu vērstās militārās operācijās.

Jau ziņots, ka pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.
Rietumvalstu uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!