Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas 2013.gadā sarīkoto militāro mācību laikā, kurās tika simulēts uzbrukums Zviedrijai, tika pārbaudīta arī iespēja veikt kodoluzbrukumu, norādīts NATO ikgadējā ziņojumā.

Pirms trīs gadiem netālu no Stokholmas arhipelāga austrumu daļas Krievijas sarīkotās mācības izraisīja plašu ažiotāžu, jo Zviedrijas bruņotie spēki nespēja savlaicīgi uz tām reaģēt.

Vairāki Zviedrijas mediji jau iepriekš ir pieļāvuši iespēju, ka Krievijas mācību laikā ticis simulēts uzbrukums ar kodolieročiem, tomēr līdz šim tas nav ticis apstiprināts.

Tomēr tagad to NATO ikgadējā ziņojumā atklāja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Ziņojumā atklāts, ka mācībās bijuši iesaistīti četri Krievijas bumbvedēji "Tu-22M3", kā arī divi iznīcinātāji "Su-27".

Ziņojumā norādīts, ka uzbrukumu mērķi, domājams, bija Smolandē Zviedrijas dienvidos esošā bruņoto spēku bāze un Nacionālā radioaizsardzības iestāde netālu no galvaspilsētas Stokholmas.

Ziņojumā secināts, ka šie Krievijas manevri atspoguļo augošo tendenci Krievijai ieņemt agresīvu nostāju pret valstīm rietumu virzienā.

"Krievijas militāro manevru un mācību apmērs ir sasniedzis kopš Aukstā kara beigām neredzētu līmeni," norādīts NATO ziņojumā.

Zviedrijas izlūkdienests "Sapo" pēdējo mēnešu laikā ir paudis bažas par Krievijas darbībām, bet 2014. gada ziņojumā pat norādīja, ka Krievija Zviedrijai rada lielākos izlūkošanas draudus.

2014. gada oktobrī Zviedrija veica lielāko militāro operāciju kopš Aukstā kara, meklējot ārvalstu zemūdeni savos teritoriālajos ūdeņos. Zviedrija neapsūdzēja nevienu konkrētu valsti, bet vairums Zviedrijas militāro ekspertu uzskata, ka tā bija Krievijas zemūdene.

Nespēja atrast zemūdeni raisīja bažas par Zviedrijas militārajām spējām, kas sarukušas pēc gadiem ilgas aizsardzības izdevumu samazināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!