Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējā laikā vērojamā Krievijas militāro lidojumu aktivizēšanās Eiropas gaisa telpā liecina par Maskavas vēlmi parādīt Rietumiem sevi "kā lielvaru", uzskata NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

Tiekoties ar žurnālistiem, viņš atzinis, ka šādas aktivitātes vieš bažas un nevairo drošību un stabilitāti. Lai gan Krievijas kara aviācijas aktivitāšu pieaugums gaisa telpā virs Eiropas novērots visa aizvadītā gada laikā, tomēr pagājušajā nedēļā Maskava pirmo reizi sūtījusi savas lidmašīnas lielākās grupās, kamēr iepriekš tās parasti lidojušas pa vienai vai divām.

"Domāju, ka viņi cenšas dot mums ziņu. Viņi ziņo, ka viņi ir lielvara," norādījis Brīdlovs. Pēc viņa teiktā, Maskava vēlas parādīt, ka tās spēkos ir "ietekmēt alianses apsvērumus".

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, tuvojoties prokremlisko kaujinieku rīkotajām pseidovēlēšanām Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalos, alianses lidmašīnām virs Baltijas jūras, Ziemeļjūras un Atlantijas okeāna nācies novērot neierasti lielu Krievijas kara aviācijas aktivitāti un pārtvert Krievijas iznīcinātājus, tālās distances bumbvedējus un degvielas uzpildes lidmašīnas.

"Tas, ko varējām vērot aizvadītājā nedēļā, bija lielākas, kompleksākas aviācijas vienības ar mazliet dziļāku, es teiktu, mazliet provokatīvāku lidojuma maršrutu," atzinis ģenerālis.

Runājot par "vēlēšanām" Doņeckā, ko ASV un Eiropas Savienība atzinušas par nelikumīgām, Brīdlovs paudis viedokli, ka ir pāragri spriest, kā tās ietekmēs drošības situāciju Ukrainā, tomēr ir skaidrs, ka konflikta risināšanu tās neveicina.

Pieminot "Krievijas revanšismu", viņš uzsvēris, ka atbalsta ASV karaspēka klātbūtnes palielināšanu Austrumeiropā rotācijas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!