Acīmredzami reaģējot uz Maskavas militāro operāciju Gruzijā, NATO liegusi Krievijas kuģa dalību daudznacionālo spēku patrulēšanā Vidusjūrā, trešdien pavēstīja kāds alianses diplomāts.
Iepriekš bija paredzēts, ka Melnās jūras flotes patruļkuģis "Ladnij" augustā un septembrī piedalīsies NATO operācijā "Active Endeavour", kuras ietvaros tiks organizētas pretterorisma apmācības, kā arī meklēšanas un glābšanas pasākumi uz jūras.

Krievijas kuģis jau bija ieradies Turcijas piekrastē, lai uzsāktu dalību operācijā.

Taču diplomāts pavēstīja, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Gruzijā, Vašingtona atsaukusi savu iepriekš doto piekrišanu krievu kuģa dalībai misijā, kura tika uzsākta pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ASV.

NATO diplomāti vēsta, ka ASV līdz šim bloķējušas arī Krievijas prasību sasaukt NATO un Krievijas padomes sēdi, lai apspriestu krīzi Gruzijā.

Krievijas vēstnieks NATO Dmitrijs Rogozins attiecīgu prasību iesniedza pirmdien un sākotnēji izteicās, ka sanāksme varētu notikt jau otrdien, taču tā tika atlikta, jo, kā apgalvoja alianse, nepieciešama papildus sagatavošanās.

Tajā pašā laikā Vašingtona pieprasījusi Krievijas un Gruzijas konflikta apspriešanai sasaukt īpašu NATO ārlietu ministru sanāksmi, kas paredzēta nākamo otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!