NATO miera uzturēšanas misija Maķedonijā tiks pagarināta, lai nostiprinātu pamieru starp valdības spēkiem un etnisko albāņu grupējumu "Nacionālās atbrīvošanas armija" (NAA), trešdien paziņoja miera uzturētāju komandieris - Vācijas ģenerālis Heincs Georgs Kērls.
Jauna NATO misija nozīmē, ka tiks pagarināta NATO vadītā operācija "Amber Fox", sacīja Kērls intervijā izdevumam, kuru publicē vācu armijas kontingents bijušajā Dienvidslāvijā.

"Kā šo mandātu pagarināt, tiek apspriests visos NATO militārajos un politiskajos līmeņos Briselē, kā arī to Eiropas valstu galvaspilsētās, kas var uzņemties [miera spēku] vadību," piebilda ģenerālis.

Vēl nav izlemts, vai Vācija turpinās vadīt operāciju pēc 27.marta, kad beidzas tagadējais mandāta termiņš.

Maķedonijas ārlietu ministrs Slobodans Časule pagājušajā nedēļā pauda nožēlu, ka starptautiskā sabiedrība nav izpildījusi solījumu izbeigt vardarbību daudzos Maķedonijas un tās kaimiņvalstu rajonos. Ministrs sacīja, ka albāņu partizānu ieroči vēl arvien ir apgrozībā par spīti NATO vadītajai NAA partizānu atbruņošanas misijai, kas ir daļa no miera plāna.

Augustā un septembrī 45 dienu ilgā NATO misijā "Essential Harvest" no albāņu partizāniem tika savākti trīs tūkstoši ieroču. Kopš "Essential Harvest" beigām 700 vīru lieli NATO miera spēki piedalās misijā "Amber Fox", kuras uzdevums ir novērot mieru pēc septiņu mēnešu ilga albāņu dumpja Maķedonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!