Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ja Krievija mēģinās pārkāpt Baltkrievijas suverenitāti, Rietumi un NATO atbilstoši reaģēs, intervijā Krievijas radiostacijai "Eho Moskvi" tādu pārliecību pauda baltkrievu līderis Aleksandrs Lukašenko.

Intervijā Lukašenko uzsvēra, ka Maskava katru gadu arvien vairāk "pievelk skrūves" attiecībā pret Minsku, tostarp palielinot cenas.

Intervija notika laikā, kad starp Minsku un Maskavu pieaug spriedze, Kremlim izdarot spiedienu uz kaimiņvalsti veikt dziļāku integrāciju Krievijā un reizē palielinot cenas par naftas un gāzes piegādēm. Analītiķi pieļauj, ka Krievija kā galējo variantu varētu pielietot pat militāru spēku, ja neizdosies Baltkrieviju pakļaut citādi.

Intervijā radiostacijai Lukašenko skāra arī šo jautājumu, paužot pārliecību, ka starptautiskā sabiedrība atbilstoši reaģēs, ja Krievija mēģinās pārkāpt Baltkrievijas suverenitāti.

"Jūs ziniet, kā reaģēs starptautiskā sabiedrība, – viņi būs ierauti karā. Rietumi un NATO to vairs nepacietīs, jo uzskatīs to par draudu sev. Un kaut kur viņiem būs taisnība," Lukašenko teikto citē "Gazeta.ru".

Tai pat laikā Baltkrievija "malā nestāvēs" un nelaidīs tankus cauri savai teritorijai, ja Rietumi apdraudēs Baltkrieviju un vēlēsies karot ar Krieviju, piebilst Lukašenko, norādot, ka Baltkrievija ir Krievijas priekšpostenis.

Lukašenko arī pieminēja divas Krievijas militārās bāzes baltkrievu teritorijā, apgalvojot, ka Krievijai par tām nav bijis nekas jāmaksā.

"Mūsu teritorijā ir divas [Krievijas] militārās bāzes. Cik jūs mums samaksājāt laikā pēc PSRS sabrukuma? Nulli. Kāpēc nemaksājāt? Tāpēc, ka es nekad uz to neuzstāju, jo baltkrievu un krievu aizsardzība ir svēta," teica Lukašenko.

Decembrī Lukašenko Krievijā tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai spriestu par abu valstu sadarbību. Pims tam Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievija negrasās kļūt par Krievijas daļu.

2018. gada beigās Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs paziņoja par gatavību veidot ar Baltkrieviju vienotu nodokļu un cenu politiku jau deviņdesmitajos gados noslēgtā savienotās valsts līguma ietvaros. Dokuments paredz vienotas valūtas un muitas izveidi, Lukašenko toreiz to nosauca par tukšu šantāžu, atgādina "Radio Svoboda".

Lukašenko kritiķi uzskata, ka jaunas vienošanās par dziļāku integrāciju ar Krieviju apdraud Baltkrievijas neatkarību.

Runas par Baltkrievijas un Krievijas dziļāku integrāciju politiskajā vidē atgriezās pēc Kremļa saimnieka Putina pārvēlēšanas amatā uz jaunu pilnvaru termiņu 2018. gadā. Ir eksperti, kas uzskata, ka Krievija izdara spiedienu uz Minsku, lai šo integrāciju iekustinātu un savu mērķu panākšanai ir gatavi apsvērt pat varas maiņas vai militāras intervences scenāriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!