NATO neplāno veidot spēcīgus militāros arsenālus jauno dalībvalstu teritorijās, arī Baltijas valstīs, šodien Maskavā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers.
"NATO militārā arsenāla stiprināšana tur netiek plānota," intervijā radiostacijai "Eho Moskvi" pavēstīja Shēfers, "šīs valstis nesen Briselē apliecināja, ka ir gatavas pievienoties tādai savienībai, kas paredz abu pušu bruņojuma samazināšanu."

Pēc Shēfera teiktā, tas attiecas uz adaptēto līgumu par parastajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā. "Mēs ceram, ka šī vienošanās stāties spēkā," sacīja Shēfers. Viņš arī uzsvēra, ka "daudz kas būs atkarīgs no Krievijas sarunām ar Gruziju un Moldovu, saistībā ar Krievijas militāro klātbūtni šajos reģionos". "Šāda saikne pastāv, jo tā ir fiksēta pašā līgumā," sacīja amatpersona.

Shēfers prognozēja, ka šis jautājums tiks noregulēts. Viņš atgādināja nesen Briselē notikušo sarunu ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili. "Mihails Saakašvili attiecas pozitīvi pret sarunām ar Maskavu, un Maskava pret tām attiecas līdzīgi," viņš sacīja, "es nevaru saprast, kas varētu traucēt šim procesam."

Shēfers arī paziņoja, ka NATO paplašināšanās bijušajā PSRS teritorijā nav drauds Krievijai.

Viņš sacīja, ka alianses paplašināšanās, ietverot trīs Baltijas valstis, nav balstīta uz ideoloģiju, kas vērsta pret Krieviju.

"Es par savu atbildību uzskatu pārliecināt šos politiķus un Krievijas pilsoņus, ka NATO nav apslēpti nodomi," sacīja Shēfers.

Viņš arī mazināja alianses paplašināšanās nozīmīgumu, kuras dēļ NATO kaujas lidmašīnas atradīsies tuvāk Krievijas gaisa telpai.

"Ir pilnīgi loģiski, ka Krievijas lidmašīnas patrulē Krievijas gaisa telpā, un ka NATO lidmašīnas patrulē NATO gaisa telpā. Tajā nav nekā īpaša, un ar to nekas nav domāts," sacīja Shēfers, "tur nav nekā jauna, ka jums ir robeža [ar NATO]."

Jāps de Hops Shēfers 7.aprīļa vakarā ieradās divu dienu vizītē Maskavā, lai apspriestu Krievijas un NATO attiecības pēc alianses paplašināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!