Foto: AFP/Scanpix
Plašai ofensīvai pret talibu nemierniekiem Afganistānas dienvidu provincē Helmandā traucē daudzas kaujinieku paštaisītas mīnas, kas izvietotas gan uz ceļiem, gan ēkās, pirmdien vēsta BBC.

Alianses uzbrukums nemiernieku pozīcijām, kas ir plašākais kopš Afganistānas kara sākuma 2001. gadā, turpinās jau trešo dienu. Pēc amerikāņu jūras kājnieku brigādes ģenerāļa Larrija Nikolsona viedokļa, šis NATO uzbrukums var turpināties līdz 30 dienām.

Koalīcijas spēku izlūkošanas pārstāvji pieļauj, ka talibiem pietiks spēka noturēties vismaz vēl vairākas dienas.

NATO pavēlniecība ziņo, ka ofensīvā iesaistītas pietiekami daudz vienību, lai noturētu jau pārņemtās teritorijas un virzītos tālāk. Drīz reģionā ieradīsies simtiem nesen apmācītu afgāņu policistu, lai uzturētu kārtību atbrīvotajās teritorijās.

Kā vēstīts, svētdien amerikāņu jūras kājnieki un afgāņu karavīri iebrukuši Mārdžas pilsētās centrā, kur saskārās ar sīvu talibu pretestību.

Uz kaujinieku pozīcijām no mobilās iekārtas tika palaistas divas raķetes, kas novirzījušās no kursa un trāpīja mājas 300 metru attālumā no mērķa, nogalinot 12 civiliedzīvotājus.

Pēc amerikāņu karavīru aplēsēm, nogalināti vismaz 20 talibu kaujinieki un vēl 11 aizturēti. Operācijā krituši jau trīs starptautisko spēku karavīri.

Operācijā "Mushtarak", kas tulkojumā no puštu (afgāņu) valodas nozīmē "Kopā", piedalās 15 000 karavīru. Tā ir tēmēta uz Mārdžas pilsētu un tās apkaimi, kas ir viena no lielākajām pilsētām valsts dienvidos un atrodas stingrā kaujinieku kontrolē. Šeit dzīvo aptuveni 80 000 cilvēku, bet talibu kaujinieku skaits reģionā sasniedz ap tūkstoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!