Ziemeļatlantijas alianses pavēlniecība ceturtdien no rīta pilnībā pārņēmusi militāras operācijas vadību Lībijā, informē aģentūra "RIA Novosti".

Par to, ka NATO vadīs ANO Drošības padomes rezolūcijas Nr. 1973 izpildi, kas paredzēja lidojumu aizliegumu virs nemieru pārņemtās valsts, konceptuāla vienošanās tika panākta svētdien, taču formālā varas nodošana aizkavējās līdz ceturtdienai, kamēr 28 alianses valstis vienojās par organizācijas lomu Lībijas konfliktā.

Alinases dalībvalstīm bija atšķirīgi viedokļi par Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgo spēku pozīciju apšaudi. To atbalstīja ASV, Lielbritānija un Francija, savukārt citi partneri, piemēram, Itālija norādīja, ka to ANO mandāts netļaujot.

Lībijai noteikts ieroču piegādes embargo un tas attiecas gan uz nemierniekiem gan oficiālo valdošo režīmu. Respektīvi, ārvalstis tieši nedrīkstētu iejaukties arī pilsoņu karā.

Operācija "Unified Protector" sāk īstenoties pakāpeniski kopš trešdienas. Kā atzinis NATO spēku komandieris ģenerālis Šarls Bušārs, jau trešdien NATO pilnībā pārņēmis jūras spēku un aviācijas patrulēšanas operāciju kontroli, bet ceturtdien sāk koordinēt operācijas Lībijas teritorijā.

NATO īstenos visus ANO  rezolūcijas militāros aspektus, lai Lībijā tiktu nodrošināta civiliedzīvotāju aizsardzība, lidojumu aizlieguma zona un ieroču embargo.

Lēmumi par NATO militāri operacionālo darbību ir un paliks tikai NATO dalībvalstu jautājums. Tajā pašā laikā ANO rezolūciju īstenošanas operācijās militāri ir iesaistītas arī arābu valstis. Par savu militāru iesaisti ir paziņojusi arī Zviedrija.

Kā informē Latvijas Ārlietu ministrijā, mūsu valsts jau iepriekš ir izteikusi savu politisko atbalstu ANO   rezolūcijai Nr. 1973 un NATO īstenotajā operācijā piedalīsies politiski. Militāri Latvijas iesaiste netiek plānota.

Latvija kā ANO, NATO un ES dalībvalsts ir politiski iesaistījusies Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzībā, ieroču embargo ieviešanā un lidojumu aizlieguma zonas īstenošanā. Latvija aicina pēc iespējas ātrāk apzināt humanitārās palīdzības nepieciešamības Lībijā.

Kā ziņots, 29.martā Londonas konferencē par noregulējumu Lībijā starptautiskā sabiedrība, pildot ANO Drošības padomes rezolūcijas Nr. 1970 un Nr 1973, pieņēma lēmumu par politiskā noregulējuma fāzes uzsākšanu.

Tā mērķis ir panākt nacionālo izlīgumu un nodrošināt Lībijas teritoriālo integritāti. Lēmumu atbalstīja vairāk kā 40 valstis, kuras pārstāvēja arābu pasauli, Eiropu, Ziemeļameriku,  kā arī virkne starptautisko organizāciju - ANO, ES, Arābu Līga, NATO. 

Politiskā noregulējuma risinājuma koordinācijai tiks izveidota plaša starptautiska kontaktgrupa. Tās pirmā sanāksme notiks šā gada aprīlī Katarā.   

Lībijā kopš februāra vidus notiek nemieri pret Kadafi režīmu, kuros gājuši bojā simtiem cilvēku. Kadafi nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!