NATO valstu līderu samitā, kas no 2. līdz 4. aprīlim notiks Bukarestē, ne Ukraina, ne Gruzija neiegūs kandidātu statusu, lai varētu iestāties aliansē, paziņojis NATO ģenerālsekretāra speciālais pārstāvis Kaukāzā un Vidusāzijā Roberts Simonss, raksta CNN.
Eksperti uzskata, ka šis lēmums nav saistīts ar Vladimira Putina, kurš arī ir uzaicināts uz samitu, panākumiem. Rietumvalstu atteikumu vairāk ietekmējuši nevis Krievijas draudi notēmēt savas raķetes pret Ukrainu, bet gan iekšējās problēmas šajās valstīs.

Simonss paziņojis, ka Gruzijas vēlēšanas iestāties NATO ir apsveicama un nākotnē tas arī varētu notikt.

Sakarā ar iespējamo Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarības atzīšanu Simonss kategoriski teicis, ka "Ahtisāri plānu", kas tika realizēts Kosovas gadījumā, nevar attiecināt uz šiem separātiskajiem reģioniem un viņš bez ierunām atzīst Gruzijas teritoriālo vienotību.

Arī sakarā ar Ukrainas uzņemšanu NATO Simonss izteicies līdzīgi: "Mēs atbalstām Ukrainas vēlmi pievienoties NATO, bet dalībvalstu starpā nav vienotības. Domājams, ka samitā netiks pieņemts lēmums par Ukrainas pievienošanos aliansei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!