Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka Zviedrijas un Somijas centieni pievienoties NATO būs veiksmīgi, neskatoties uz Turcijas izteiktajiem iebildumiem pret Ziemeļvalstu iesniegtajiem pieteikumiem dalībai aliansē, raksta "Al Jazeera".

"Es domāju, ka viss būs kārtībā," norādīja Baidens, atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, kā viņš plāno pārliecināt Ankaru atteikties no tās iepriekš paustajām bažām par Somijas un Zviedrijas dalību NATO.

Turciju satrauc ciešās saites, kas šīm abām valstīm, īpaši Zviedrijai, ir ar Kurdistānas strādnieku partiju (PKK). 1978. gadā izveidoto PKK Turcija un liela daļa starptautiskās sabiedrības, tostarp ASV un ES, ir atzinušas par teroristu organizāciju. Tāpat Turcija ir apņēmusies bloķēt pieteikumus no valstīm, kas tai noteikušas sankcijas. 2019. gadā abas Ziemeļvalstis noteica ieroču embargo Ankarai pēc tās iebrukuma Sīrijā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans iepriekš mudināja NATO sabiedrotos "cienīt" Ankaras bažas par šo abu valstu centieniem pievienoties ASV vadītajai militārajai aliansei, ko pamudināja Krievijas iebrukums Ukrainā.

Somija un Zviedrija trešdien oficiāli iesniedza pieteikumus dalībai NATO. "Šī ir laba diena mūsu drošībai kritiskā laikā," tviterī rakstīja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO sūtņiem Briselē gan neizdevās panākt vienprātību par dalības sarunu uzsākšanu. Tam par iemeslu kalpojuši tieši Turcijas iebildumi, sacījuši diplomāti. Pieteikumi ir jāizvērtē NATO 30 dalībvalstīm procesā, kas, domājams, ilgs aptuveni divas nedēļas. Aliansei iespējams pievienoties tikai tad, ja tam piekrīt visas NATO dalībvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!