Foto: AFP/Scanpix

NATO ir pietiekami lielas militārās spējas, lai sakautu plašas Sīrijas un Irākas teritorijas pārņēmušā radikālo islāmistu grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujiniekus, ja tie iebruktu Turcijā, atsaucoties uz NATO ģenerālsekretāra vietnieku Aleksandru Veršbou, vēsta "Deutsche Welle" (DW).

IV kaujinieki pēdējās trīs nedēļas uzbrūk Sīrijas pilsētiņai Kobanei, kuru aizsargā kurdu karotāji. Apdzīvotā vieta atrodas pie Turcijas robežas. Ankara iepretim pilsētai ir izvietojusi tankus un brīdinājusi, ka ar ASV koalīcijas veiktajiem uzlidojumiem islāmistu pozīcijām vien ir par maz, lai apturētu kaujinieku draudus.

NATO un pašai Turcijai ir lielas militārās spējas, lai aizsargātu savu teritoriju, ja IV dotos uzbrukumā pāri Turcijas robežai, norāda Veršbou.

"Es nedomāju, ka ir vispār kādas šaubas, par to, ka tiešā konfliktā NATO kolektīvi pārspētu ISIL (IV jeb IS agrākā nosaukuma saīsinājums), ja viņi būtu tik lieli muļķi, lai šķērsotu robežu." DW citē NATO pārstāvi.

Daudz sarežģītāks uzdevums ir starptautiskajai koalīcijai, ne NATO - pietiekami efektīvi apturēt IV uzbrukumus Irākā, lai iegūtu laiku Irākas drošības spēku atjaunošanai un stiprināšanai, kas ļautu grupējumi pilnībā sakaut un iznīcināt, papildināja Veršbou.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedrot koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Bijušais Pentagona vadītājs

Leons Paneta uzskata, ka karš ar "Islāma valsti" ASV prezidenta administrācijas kļūdu dēļ varētu ilgt 30 gadus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!